Publicēts: 25.03.2015.

No Latvijas konkursā par Eiropas Savienības (ES) karoga 30. jubilejai veltītās divu eiro piemiņas monētas dizainu iesniegti 2 pieteikumi.

Katru gadu ikviena eiro zonas valsts var izlaist divas divu eiro piemiņas monētas, kas veltītas valsts, Eiropas vai pasaules nozīmes notikumiem. Papildus tam visas eiro zonas valstis kopā var izlaist vēl vienu divu eiro monētu par kopēju ES valstu tēmu. Šogad izsludināts Eiropas mēroga konkurss par kopējās divu eiro piemiņas monētas, kas veltīta ES karoga jubilejai, dizainu. Konkursā saņemtos pieteikumus vērtēs speciāla žūrija, kas izvēlēsies labākos darbus, par kuriem notiks balsošana visā eiro zonā. Monētas dizainu plānots paziņot maijā.

Latvija pievienosies šīs piemiņas monētas kalšanā, un jau izsludināts attiecīgs konkurss kaltuvēm. Dažādu eiro zonas valstu izlaistajām monētām būs vienots dizains, tomēr būs arī atšķirīgs elements, proti, valsts apzīmējums.

Līdz šim eiro zonā kopīgi emitētas trīs piemiņas monētas: 2007. gada martā tika izdota monēta, pieminot Romas līguma 50. gadadienu, 2009. gada janvārī - Ekonomikas un monetārās savienības 10. gadadienu, 2012. gada janvārī - pieminot eiro banknošu un monētu ieviešanas 10. gadadienu.

Latvija jau izdevusi divas piemiņas monētas – 2014. gada vasarā pirmo, kas bija veltīta Rīgai – Eiropas kultūras galvaspilsētai, bet 2015. gada februārī – monētu, kas veltīta Latvijas prezidentūrai ES Padomē. Šogad plānota arī piemiņas monēta, kas būs veltīta stārķim.