Publicēts: 31.05.2023.

Šā gada sarunu festivālā "LAMPA", kas 9. un 10. jūnijā notiks Cēsīs, Latvijas Banka "Naudas teltī" vairākās diskusijās rosinās domu apmaiņu par sabiedrībai būtiskiem jautājumiem, kas skar ekonomikas un personīgo finanšu jautājumus.

Lampa 2023 socmedijiem horizontals

Septiņos pasākumos runāsim par tādām sabiedrībai aktuālām tēmām kā pensiju uzkrājumi, finanšu krāpniecība, mājokļu un ieguldījumu ilgtspēja, jauniešu loma ekonomikā un finanšu pratība. 

Saruna ar izrādes elementiem "Par ko tavi bērni tev vecumdienās teiks paldies?" (piektdien, 9. jūnijā, plkst. 15.00–16.00, ar tiešraidi).

Kad nauda ir, gribam to tērēt uzreiz – dzīvojam taču šodien. Bet kas notiek, kad pienāk pensijas vecums un saprotam, ka neesam padomājuši par uzkrājumu? Sarunā izzināsim veidus, kā savu finansiālo nākotni nodrošināt jau tagad.

Par to sarunāsies Latvijas Bankas Apdrošināšanas un pensiju uzraudzības pārvaldes vadītāja Evija Dundure, apdrošināšanas brokeru sabiedrības INVESTIMUS valdes loceklis Elvijs Mamedovs un ieguldījumu pārvaldes sabiedrības INDEXO mārketinga un komunikācijas vadītāja, valdes locekle Ieva Margeviča. Sarunu vadīs aktieris Jānis Kronis.

Saruna "Finanšu krāpšanas psiholoģija" (piektdien, 9. jūnijā, plkst. 17.00–18.00, ar tiešraidi).

Par finanšu krāpnieku shēmām un paņēmieniem daudz stāstīts, tomēr joprojām pārāk daudzi iekrīt krāpnieku prasmīgi veidotajos slazdos. Sarunā atklāsim, kā neļauties šīm manipulācijām, kā atpazīt, kādas psiholoģiskās metodes pielieto finanšu krāpnieki, un kāds ir to potenciālā upura psiholoģiskais portrets.

Sarunu vadīs Latvijas Bankas Licencēšanas un sankciju pārvaldes galvenais juriskonsults Ingus Valtiņš, tajā piedalīsies Latvijas Universitātes asociētā profesore un vadošā pētniece Aivita Putniņa un ārsts-psihoterapeits Artūrs Miksons.

Diskusija "Lai mājoklis nekļūst par slazdu" (piektdien, 9. jūnijā, plkst. 19.00–20.00, ar tiešraidi).

Savs mājoklis un sēta ir katra latvieša gods un lepnums. Taču reizēm izsapņotās mājas var kļūt par finansiālu slogu. Diskusijā centīsimies rast atbildes uz jautājumiem par to, kā izdarīt informētu izvēli, iegādājoties nekustamo īpašumu tā, lai tā vērtība nākotnē nemazinātos.

Diskusijā piedalīsies Cēsu novada pašvaldības Attīstības pārvaldes vadītāja Dace Eihenbauma, nekustamo īpašumu kompānijas Colliers Latvia Konsultāciju nodaļas direktore Agija Vērdiņa un Finanšu nozares asociācijas Kreditēšanas komitejas līdzpriekšsēdētājs Ainars Balcers, moderators – Latvijas Bankas ekonomists Miķelis Zondaks.

Darbnīca ģimenēm ar bērniem "Par naudu bez tabu" (sestdien, 10. jūnijā, plkst. 12.00–13.00).

Kāpēc nauda ir tabu temats ģimenēs, un kāpēc svarīgi to mainīt? Vai kopīga došanās uz veikalu var kļūt par mācību stundu visai ģimenei, lai kļūtu par labākiem naudas pratējiem? Kā par naudu runāt tad, kad ir sarežģīti finansiālie apstākļi un ģimenē ir problēmas? Varbūt labāk klusēt?

Pasākuma ievadā sniegsim ieskatu, kā veidot veselīgu attieksmi pret naudas lietām, un turpinājumā piedāvāsim praktisku darbošanos, gatavojoties dažādām dzīves situācijām.

Darbnīcu vadīs Latvijas Bankas Finanšu pratības daļas vadītāja Aija Brikše, un tajā piedalīsies privātās pamatskolas DOMDARIS skolotāja Dana Fadejeva.

Diskusija "Ilgtspējīgi ieguldījumi – iespēja vai mirāža?" (sestdien, 10. jūnijā, plkst. 14.00–15.00, ar tiešraidi).

Latvijas iedzīvotāji pret ieguldīšanu izturas piesardzīgi, tomēr pēdējos gados "ledus ir sakustējies" un privāto investoru aktivitāte pieaug. Pastāv uzskats, ka tieši finanšu sektorā ir jauda un iespējas plašākā mērogā iedzīvināt ilgtspējīgu uzvedību. Diskusijā vērtēsim, vai ilgtspējīga ieguldīšana pastāv, ko tas praktiski nozīmē un vai tas patiešām ir uz palikšanu.  

Diskusiju vadīs Latvijas Bankas Kapitāla tirgus uzraudzības pārvaldes vecākais uzraudzības eksperts Ģirts Dubkēvičs, tajā piedalīsies mediju aģentūras PHD Latvia vadītāja Annija Spēka, BluOr Bankas investīciju direktors Pauls Miklaševičs un komunikācijas aģentūras VA Communications un VA Government partneris Ralfs Vīlands.

Saruna "Jaunieši un ekonomika. Perfect match?" (sestdien, 10. jūnijā, plkst. 16.00–17.00, ar tiešraidi).

Jaunieši dodas peļņā uz ārzemēm, taču palikušie satraucas – kas notiks, kad vecākajai paaudzei pienāks laiks doties pensijā?  Sarunā skaidrosim, kā motivēt jauniešus palikt Latvijā un nodrošināt tiem konkurētspējīgu un labi atalgotu darbu.

Sarunu vadīs Latvijas Bankas ekonomiste Ieva Opmane, un tajā piedalīsies fizikas doktors Andris Pāvils Stikuts, uzņēmuma Printful līdzdibinātājs Dāvis Siksnāns, Rīgas jauniešu centra "Kaņieris" projektu koordinatore un Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras apmācību vadītāja Sigita Braža-Skujiņa un Latvijas Bankas galvenais ekonomists Oļegs Krasnopjorovs.

Cīņa ar debašu elementiem "Nauda kokos neaug. Kur tā aug?" (sestdien, 10. jūnijā, plkst. 18.00–19.00, ar tiešraidi).

Viens no izplatītākajiem jautājumiem Latvijas Bankas finanšu pratības nodarbībās ir "kur ieguldīt?". Katram ieguldījumu veidam ir savi plusi un mīnusi, tāpēc piedāvāsim tos atklāt jautrā un atraktīvā veidā – debatējot un balsojot.

Debašu cīņu vadīs improvizators un komiķis Mārtiņš Kozlovskis (Kozmens), tajā piedalīsies Latvijas Bankas Kapitāla tirgus uzraudzības pārvaldes vecākā uzraudzības eksperte Viktorija Kimitjuka, ieguldīšanas meistarklases "Neatkarīgais investors" partneris un raidieraksta "Jauni un bagāti" producents Valters Vestmanis, Investoru Kluba izpilddirektors Kaspars Peisenieks un investīciju uzņēmuma Alphinox partnere, Rīgas Tehniskās universitātes asociētā profesore un Finanšu izglītības biedrības valdes locekle Jūlija Bistrova.

Informācija par sarunu festivālu "LAMPA" – https://festivalslampa.lv/lv/.

Citi jaunumi

18.04.2024.

Uzraudzības eksperti papildina zināšanas par finanšu noziegumu riskiem kriptoaktīvu pakalpojumu jomā

17. un 18. aprīlī Latvijas Bankas Naudas atmazgāšanas novēršanas...
18.04.2024.

Latvijas gada monēta 2023 – Zvaigžņu putekļi

Gadskārtējā sabiedrības aptaujā par "Latvijas gada monētu 2023"...
11.04.2024.

Latvijas Banka anulē kooperatīvās krājaizdevu sabiedrības "ŠĶILBĒNI'' licenci

Latvijas Bankas uzraudzības komiteja 10. aprīlī pieņēma...
10.04.2024.

Latvijas Banka izlaiž kolekcijas monētu "Pāri laikiem"

Otrdien, 16. aprīlī, Latvijas Banka izlaidīs kolekcijas...
09.04.2024.

Iedzīvotāji un uzņēmēji maksājumus no valsts turpmāk saņems zibenīgi

Līdztekus jau 2 gadus nodrošinātajiem ienākošajiem...
08.04.2024.

2023. gadā audzis Latvijas kapitāla tirgus apgrozījums

Latvijas kapitāla tirgū 2023. gadā tirdzniecībai bija...
05.04.2024.

Latvijas Banka piemēro sodu Baltic International Bank SE bijušajām amatpersonām

Latvijas Bankas uzraudzības komiteja lēmusi piemērot Baltic...
05.04.2024.

Latvijas apdrošināšanas sektora rādītāji 2023. gada 4. ceturksnī

Latvijas apdrošināšanas sektora rādītājiPDF
04.04.2024.

Noliktavas telpu nomas piedāvājumu atlases procedūras sludinājums

Latvijas Banka no 2024. gada 1. maija uz 12 mēnešiem vēlas nomāt...
04.04.2024.

Seminārs par Vienotās ziņošanas sistēmas izmaksu un guvumu papildu novērtējuma aptaujas rezultātiem

Latvijas Banka informē, ka Eiropas Centrālā banka ir apkopojusi...
03.04.2024.

Eiro viltojumu skaits saglabājas zemā līmenī, arī Latvijā

Publiskota jaunākā eirozonas statistika par eiro viltojumu skaitu...
03.04.2024.

Likuma līmenī stiprināsim skaidrās naudas lomu

Skaidrās naudas pieejamībai Latvijas Banka īpašu vērību...