Publicēts: 06.03.2019.
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome šodien ārkārtas sēdē ir pieņēmusi lēmumu saskaņot likvidējamās ABLV Bank AS (turpmāk – Banka) likvidatoru iesniegto kreditoru pārbaudes metodoloģiju. Metodoloģijas izstrādes gaitā tā tika skaņota ar Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestu (Kontroles dienests) un veikti attiecīgi papildinājumi. 
05.03.2018. FKTK saņēma Bankas akcionāru sapulces lēmumu par pašlikvidācijas procesu, kā arī pašlikvidācijas plāna pieteikumu, savukārt 12.06.2018. FKTK padome pieņēma lēmumu atļaut Bankas pieteikto pašlikvidācijas procesu. Turpmāk saskaņā ar FKTK kontrolēto Bankas pašlikvidācijas plānu starptautiska zvērinātu revidentu komanda no komercsabiedrības Ernst&Young Bankas likvidatoru uzdevumā izstrādāja metodoloģiju NILLTFN un sankciju atbilstības kontrolei, lai novērstu iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un sankciju prasību pārkāpšanu/apiešanu finanšu līdzekļu izmaksu procesā bankas kreditoriem.
FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš:Šajā procesā FKTK kā banku uzraugu saskaņā ar mūsu likuma garu vadīja divi motīvi – Bankas noguldītāju interešu aizsardzība, nodrošinot viņu līdzekļu izmaksu, un, protams, aizdomīgas naudas kontrole un ziņošana attiecīgajām iestādēm, ja kas tāds tiek konstatēts. Šīm abām lietām jābūt līdzsvarā, un to nodrošinās nule saskaņotā metodoloģija. Viedokļi ir bijuši dažādi, strīdi bijuši karsti, tāpēc arī process bija ieildzis, tomēr tagad pirms gada sāktais Bankas pašlikvidācijas process FKTK kontrolē var virzīties tālāk. Lai sāktu metodoloģijas piemērošanu un izmaksu mehānisma ieviešanu, protams, bija jāizstrādā pati metodoloģija un mums bija jāsaņem arī Kontroles dienesta atbalsts. Saskaņošanas process tika pabeigts šonedēļ, un mēs tūlīt virzījāmies tālāk ar attiecīgu FKTK padomes lēmumu. No mūsu puses šajā laika posmā tika ieguldīts liels darbs, proti, metodoloģijā ir iekļauti vairāk nekā 1000 FKTK labojumi un priekšlikumi. Šādā veidā īstenota Bankas likvidācija Latvijā notiek pirmo reizi, tāpēc visiem pieņemama optimālā risinājuma sasniegšana, protams, prasīja laiku. Vēlos uzsvērt, ka tieši pašlikvidācija, kuru cieši un īpašā veidā uzrauga FKTK, ir tas ceļš, kurā varam vispilnīgāk īstenot kreditoru naudas papildu kontroli, lai novērstu noziedzīgā ceļā iegūtu naudas līdzekļu atgriešanos Latvijas finanšu sistēmā.”
FKTK pilnvaroto personu grupa ABLV uzraudzībai tuvākajā laikā veiks klātienes uzraudzību Bankā metodoloģijas ieviešanas fāzē, lai pārliecinātos, ka tās ieviešana un piemērošana notiek atbilstoši metodoloģijā paredzētajam. Turpmāk atbilstoši kontrolētā likvidācijas procesa posmiem regulāri tiks sagatavoti veicamo izmaksu saraksti ar tiem kreditoriem, par kuriem jau veiktas atbilstības pārbaudes un kas atbilst metodoloģijā definētajām prasībām. FKTK turpinās uzraudzīt izmaksu norisi un veiks pārbaudes par to, kā tiek ievērota saskaņotā metodoloģija. Arī izmaksu procesa gaitā FKTK turpinās uzraudzīt likvidatoru darbību aktīvu pārvaldīšanā, to saglabāšanā, lai aizsargātu bankas kreditoru intereses. Plašāka informācija par FKTK uzdevumiem pašlikvidācijas procesā mājaslapas sadaļā: “ABLV Bank pašlikvidācijas process FKTK kontrolē“: http://www.fktk.lv/lv/mediju-telpa/citas-publikacijas/ablv-bank-paslikvidacijas-procesa-kontrole.html FKTK atbilstoši Kredītiestāžu likumam un metodoloģijā īpaši izveidotajam kontroles mehānismam turpinās uzraudzīt likvidatoru darbību līdz pašlikvidācijas procesa noslēgumam, lai nodrošinātu procesa tiesiskumu un kreditoru interešu ievērošanu. Turpmākai informācijai: Ieva Upleja FKTK Komunikācijas daļas vadītāja tālr.: + 371 67774807; e-pasts: ieva.upleja@fktk.lv Vairāk par FKTK: www.fktk.lv, www.klientuskola.lv, Twitter.com/FKTK_LV