Publicēts: 24.05.2024.

Piektdien, 24. maijā, Latvijas Bankas pārstāvji Jelgavā tikās ar Zemgales reģiona uzņēmējiem, pašvaldību vadītājiem un uzņēmējdarbības un attīstības plānošanas speciālistiem, lai pārrunātu ar tautsaimniecības izaugsmi saistītos jautājumus un finanšu pakalpojumu pieejamību Zemgales reģionā, tostarp situāciju kreditēšanā.

Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks iepazīstināja ar Latvijas ekonomikas aktualitātēm, akcentējot, ka inflācija ir savaldīta un iedzīvotāju pirktspēja uzlabojas. Dati liecina, ka Baltijas valstu ekonomika pakāpeniski atjaunojas, darba algas pieaug, bet produktivitāte un konkurētspēja ir jomas, kuras jāveicina. Vienlaikus M.Kazāks vērsa uzmanību, ka, atstājot novārtā Rīgas attīstību, arī Latvijas reģioniem grūti augt straujāk.

Latvijas Bankas prezidenta vietniece Santa Purgaile skaidroja esošo situāciju finanšu pakalpojumu pieejamības jomā, uzsverot, ka zemākais punkts komercbanku attiecībās ar klientiem ir aiz muguras, bet uzraudzības secinājumi liecina, ka darāmā joprojām netrūkst, un Latvijas Banka rūpējas, lai šajā jomā nodrošinātu attīstību.

Uzņēmēji un pašvaldību pārstāvji interesējās par mājokļu tirgus tendencēm, būvniecības ietekmi uz ekonomiku, birokrātijas mazināšanu, komercbanku konkurences jautājumiem un pakalpojumu nosacījumiem, skaidrās naudas pieejamību un komercbanku klātbūtni reģionos, kriptoaktīvu regulējumu un modernajiem finanšu pakalpojumiem, piemēram, digitālo eiro, kā arī iespēju risināt problēmsituācijas ar komercbankām.

Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes Pētniecības daļas vadītājs Kārlis Vilerts iepazīstināja ar analīzi par mājokļa kredītu pieejamību. Latvijas Bankas izvērtējums liecina, ka 2023. gada beigās mājokļu kredītu portfelis veidoja vien 12 % no iekšzemes kopprodukta (IKP). Samērā augsta mājokļu kreditēšanas aktivitāte ir novados, kuri atrodas ģeogrāfiski tuvu Rīgai, piemēram, Ogres, Saulkrastu un Jelgavas novadā un pašā Jelgavā, un tur mājokļa kredītu atlikums ir robežās no 12 % līdz 33 % no IKP. Taču nevienā citā Latvijas pašvaldībā mājokļu kredīti nepārsniedz 10 % no pašvaldības IKP, piemēram, Jēkabpilī tas ir 1–3 % no IKP. Kopumā vairāk nekā trešdaļā Latvijas pašvaldību mājokļa kredītu atlikums nepārsniedz 3 % no pašvaldības IKP.

Analizējot situāciju, Latvijas Banka secinājusi, ka viens no iemesliem vājai mājokļu kreditēšanas aktivitātei reģionos ir saistāms ar ierobežotu kredītu pieejamību samērā maza apjoma darījumiem ar nekustamo īpašumu. Lai situāciju uzlabotu, nepieciešams izveidot neliela apjoma nodrošinātu aizdevumu programmu nekustamā īpašuma iegādei. Latvijas Banka iespējamo risinājumu ir pārrunājusi ar AS "Attīstības finanšu institūcija Altum", kas turpinās darbu savas kompetences jomā.

regionu sarunas zemgale 2


Latvijas Banka turpinās tikšanās ar Latvijas reģionu pašvaldību vadību un vietējiem uzņēmējiem, lai pārrunātu ar tautsaimniecības izaugsmi saistītos jautājumus un finanšu pakalpojumu pieejamību reģionos, citstarp situāciju mājokļu kreditēšanā. 30. maijā plānota Vidzemes reģiona tikšanās Cēsīs, 21. jūnijā – Kurzemē, Kuldīgā, savukārt 12. jūlijā – Latgalē.

Citi jaunumi

12.06.2024.

Intervija ar Latvijas Bankas prezidentu Mārtiņu Kazāku

Latvijas Bankas nesen publiskotās makroekonomiskās prognozes...
replay.lsm.lv
11.06.2024.

Latvijas Banka ar uzņēmējiem un pašvaldību pārstāvjiem pārrunās finanšu pakalpojumu pieejamību Kurzemes reģionā

Piektdien, 21. jūnijā, plkst. 10.00 Latvijas Bankas pārstāvji...
10.06.2024.

Makroekonomiskās prognozes | 2024. gada jūnijs

Latvijas Banka publiskojusi jaunākās (sagatavotas 2024. gada...
07.06.2024.

Latvijas Banka rosina stiprināt kredītiestāžu klātbūtni reģionos

Latvijas Banka iesniegusi Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu)...
07.06.2024.

Ir sācies procentu likmju samazināšanas cikls

Ceturtdien Eiropas Centrālās bankas (ECB) Padomē pieņēmām...
www.makroekonomika.lv
06.06.2024.

Ekspertu sarunas "Procentu likmes krīt. Vai gaisma tuneļa galā?"

Ceturtdien, 13. jūnijā, plkst.14.00-16.00 Latvijas Banka rīkos...
05.06.2024.

Kas jādara straujākai Latvijas ekonomikas izaugsmei?

Pēc pāris gadu pārtraukuma 2024. gada 3. jūnijā man bija...
www.makroekonomika.lv
04.06.2024.

Kā dīkstāves pabalsti maina darbinieku prasmju kompozīciju uzņēmumos?

Pētījums 2/2024
31.05.2024.

Latvijas Banka izsniedz TigSiPay SIA licenci elektroniskās naudas iestādes darbībai

Latvijas Bankas uzraudzības komiteja 29. maijā nolēma izsniegt...
30.05.2024.

Latvijas Banka anulē Lielvārdes Kooperatīvās krājaizdevu sabiedrības licenci

Latvijas Bankas uzraudzības komiteja 29. maijā pieņēma...
29.05.2024.

Debatēs par ilgtspējīgām finansēm atklās zaļos argumentus

10. jūnijā plkst. 17.00 Rīgas Ekonomikas augstskolā...
29.05.2024.

Latvijas Banka brīdina par krāpnieku aktivitātēm

Latvijas Banka brīdina par krāpniekiem, kuri Latvijas Bankas...