Publicēts: 01.01.2013.
Eiropas Komisijas izstāde "Eiro monētu izcelsme" apskatāma Rīgas Latviešu biedrības nama Baltajā zālē no 2006. gada 20. jūlija līdz 29. augustam katru dienu plkst. 11.00-19.00. Ieeja bezmaksas.

Izstāde atspoguļo eiro monētu dizaina izvēles procesu un sniedz iespēju iepazīties gan ar dizaina projektiem, gan ar pašreizējo 12 eiro zonas valstu monētām. Kopš 2002. gada 1. janvāra vairāk nekā 300 milj. iedzīvotāju 12 Ekonomikas un monetārās savienības valstīs (Austrijā, Beļģijā, Francijā, Grieķijā, Īrijā, Itālijā, Luksemburgā, Nīderlandē, Portugālē, Somijā, Spānijā un Vācijā) norēķinās vienotajā Eiropas valūtā. Eiro ieviests arī suverēnajās pundurvalstīs Monako, Vatikānā un Sanmarīno. Banknotes visā eiro zonā ir vienādas, savukārt monētu reversu katra valsts izvēlas pati. Tas dara monētu izveidi sarežģītāku, bet daudzveidīgums ir interesants šo naudas zīmju lietotājiem.

Latvijas Bankas sagatavotajā prezentācijā pirmo reizi iespējams aplūkot Latvijas eiro monētu dizaina projektu. Latvijas eiro monētu reversa dizaina izvēle notika 2004. gadā visas tautas ideju konkursā, kurā žūrija par labāko atzina jēkabpilietes Ilzes Kalniņas priekšlikumu uz eiro monētām atveidot tautumeitas portretu, Brīvības pieminekli un Latvijas ģerboni. Latvijas Bankas kopdarbā ar māksliniekiem, kaltuvēm un Eiropas Komisiju tapuši izstādē apskatāmie monētu dizaina paraugi. 1 un 2 eiro monētu grafisko dizainu veidoja Guntars Sietiņš, bet eiro centu grafisko dizainu - Laimonis Šēnbergs.

Tātad šie dizaina paraugi vēl var nedaudz mainīties – to atbilsmi Eiropas Savienības tiesību aktiem apstiprinās Ekonomikas un finanšu padomes Eiro monētu apakškomiteja. Monētas kalsim saskaņā ar Latvijas Nacionālo eiro ieviešanas plānu, kad būs pieņemts ES Padomes lēmums par Latvijas pievienošanos eiro zonai. Kalšanai vajadzīgs aptuveni pusgads, pirms tam konkursa ceļā izvēloties kaltuvi. Latvijas Banka, kas pārejā no lata uz eiro atbildēs par skaidrās un bezskaidrās naudas ieviešanu, laikus veic priekšdarbus, lai radītu pietiekamu kvalitatīvu naudas zīmju nodrošinājumu.

Vairāk par izstādi varat izlasīt Eiropas Komisijas sagatavotajā brošūrā.