Publicēts: 07.08.2015.

Lai maksājumu bilances un starptautisko investīciju bilances zīmju lietojuma konvenciju pielāgotu Starptautiskā Valūtas fonda "Maksājumu bilances un starptautisko investīciju bilances rokasgrāmatas" 6. izdevuma prasībām, sākot ar 2015. gada 3. septembri, datos lietoto "+" un "–" zīmju nozīme ir šāda.

Tekošajā kontā un kapitāla kontā kredīta (eksporta) un debeta (importa) darījumi tiek atspoguļoti ar "+" zīmi, savukārt neto posteņi ("Tekošais konts", "Preces", "Pakalpojumi", "Sākotnējie ienākumi", "Otrreizējie ienākumi" un "Kapitāla konts") veidojas, no kredīta (eksporta) atņemot debetu (importu).

Finanšu konta datos "+" un "–" zīmju lietojums ir šāds. Aktīvu (prasību) un pasīvu (saistību) pieaugums tiek atspoguļots ar "+" zīmi, savukārt samazinājums tiek norādīts ar "–" zīmi. Neto posteņi ("Finanšu konts", "Tiešās investīcijas", "Portfeļieguldījumi", "Atvasinātie finanšu instrumenti" un "Citi ieguldījumi") veidojas, no aktīviem atņemot pasīvus. "Tiešās investīcijas ārvalstīs" veidojas, no prasībām atņemot saistības, savukārt "Tiešās investīcijas Latvijā" veidojas, no saistībām atņemot prasības.

Statistiskie dati

Latvijas Bankas interneta statistikas datubāze INTS, datu tabulas, datu arhīvi, infografikas, kā arī informācija par publicētajiem statistiskajiem datiem.

Uzzināt vairāk