Publicēts: 15.04.2014. Aktualizēts: 06.08.2014.

Sākot ar informāciju par 2014. gada 1. ceturksni, maksājumu bilance un starptautisko investīciju bilance tiek sagatavota saskaņā ar Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) Maksājumu bilances un starptautisko investīciju bilances rokasgrāmatas 6. izdevuma prasībām (līdz ar 2014. gada 2. ceturkšņa datu publicēšanu konvertējot arī vēsturiskos datus). Šo SVF prasību ieviešanu eiro zonas valstīs nosaka Eiropas Centrālās bankas (ECB) pamatnostādne (2011. gada 9. decembris) par ECB prasībām attiecībā uz statistikas pārskatiem ārējās statistikas jomā (ECB/2011/23).

Būtiskākās metodoloģiskās pārmaiņas ir šādas.

1) Preces pārstrādei tiek atspoguļotas pakalpojumu bilancē (uzrādot tikai sniegtā pakalpojuma vērtību), nevis preču bilancē kā iepriekš. Kā preces pārstrādei klasificē tās preces, kas pēc pārstrādes tiek izvestas atpakaļ uz to pašu valsti, no kuras tika ievestas uz pārstrādi.

2) Tirdzniecības starpniecības neto eksports (preču iegāde un pārdošana ārvalstīs, tās neievedot Latvijā) tiek atspoguļots preču bilancē, nevis pakalpojumu bilancē kā iepriekš.

3) Tiešajās investīcijās atsevišķi tiek atspoguļoti darījumi un atlikumi starp Latvijas un ārvalstu māsas uzņēmumiem: ja māsas uzņēmumus kontrolē Latvijas rezidents – kā tiešās investīcijas ārvalstīs, bet, ja māsas uzņēmumus kontrolē ārvalstu rezidents, – kā tiešās investīcijas Latvijā.

4) No ienākumiem uz finanšu pakalpojumiem tiek pārklasificēti un uzrādīti atsevišķi netieši novērtētie finanšu pakalpojumi.

5) Pasīvos tiek iekļauts postenis "Speciālās aizņēmuma tiesības".

6) Citos ieguldījumos ieviests postenis "Cits kapitāls", uz kuru no portfeļieguldījumiem pārklasificēti darījumi un atlikumi ar līdzdalības kapitālu (kas nav vērtspapīru veidā), un, no citiem aktīviem pārklasificētas Latvijas iemaksas starptautisko organizāciju kapitālā.

7) Sākot ar 2014. gadu centrālās bankas sektorā iekļauta eiro banknošu emisijas un turējumu korekcija (tiks iekļauta līdz ar 2014. gada 2. ceturkšņa datu publicēšanu).

Datu sagatavošanas metodoloģiskais apraksts pieejams šeit.

Statistiskie dati

Latvijas Bankas interneta statistikas datubāze INTS, datu tabulas, datu arhīvi, infografikas, kā arī informācija par publicētajiem statistiskajiem datiem.

Uzzināt vairāk