Publicēts: 01.01.2013.
2009. gada marts - maijs

Latvijas Bankas padome 12. martā nolēma samazināt Latvijas Bankas refinansēšanas likmi no 6.0% uz 5.0% un aizdevumu iespējai uz nakti no 2% uz 1.0%. Savukārt 13. maija sēdē refinansēšanas likme tika samazināta uz 4.0%. Likmes aizdevumu un noguldījumu iespējai uz nakti Latvijas Bankā netika mainītas.

Lēmumi pieņemti, ņemot vērā tālāku ekonomiskās aktivitātes kritumu, inflācijas kritumu un vājo kreditēšanas aktivitāti. Likmes mazināšana dotu papildu stimulu starpbanku latu naudas tirgus aktivitātes veicināšanai un motivētu komercbankas novirzīt tām pieejamos resursus tautsaimniecības kreditēšanai.

No 2009. gada 1. aprīļa spēkā ir jaunā redakcijā apstiprinātie «Kredītu reģistra noteikumi», «Kredītu reģistra tehniskie noteikumi» un «Kredītu reģistra dalībnieku maksas par Kredītu reģistra izmantošanu apmērs un maksāšanas kārtība». Pārmaiņas dokumentos galvenokārt saistītas ar grozījumiem «Kredītiestāžu likumā», kas paredz nebanku sektora lielāko kredītu devēju (piemēram, AS «GE Money», SIA «Nelss Līzings», AS «Lateko Līzings») dalību Kredītu reģistrā. Dokumentos tika veikti arī papildu uzlabojumi par ziņu sniegšanu Kredītu reģistrā.

Ar 2009. gada 1. jūniju stājas spēkā Latvijas Bankas padomes apstiprinātie «Ārvalstu valūtu skaidrās naudas pirkšanas un pārdošanas noteikumi». Tie paredz kārtību, kādā Latvijas Banka izsniedz, pārreģistrē, pārraksta, aptur un anulē licenci šim uzņēmējdarbības veidam Latvijas Republikā, arī Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas valstīs reģistrētām kapitālsabiedrībām.

Ar 2009. gada 1. jūniju stājas spēkā jauni «Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas iekšējās kontroles sistēmas izveides ieteikumi kapitālsabiedrībām, kas saņēmušas Latvijas Bankas licenci ārvalstu valūtu skaidrās naudas pirkšanai un pārdošanai». Ieteikumi ietver norādījumus iekšējās kontroles sistēmas izveidei, kā arī plašāk izskaidro prasības klienta identifikācijas un izpētes pasākumiem.

Interesentiem minētie dokumenti pieejami Latvijas Bankas interneta lapā www.bank.lv sadaļā «Tiesību akti».

Papildu informācija - no preses sekretāra Mārtiņa Grāvīša
(Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.)

Statistiskie dati

Latvijas Bankas interneta statistikas datubāze INTS, datu tabulas, datu arhīvi, infografikas, kā arī informācija par publicētajiem statistiskajiem datiem.

Uzzināt vairāk