Publicēts: 20.12.2017.

Pētniecībai pieejamo datu saturs

Latvijas Banka pētniecības vajadzībām piešķir mājsaimniecību finanšu un patēriņa aptaujas datu anonimizētas datnes. Pavisam kopā ir 16 datņu, kuru rādītāju un to vērtību saraksti pieejami šeit:

D datnes "Aprēķinātie rādītāji"

H datnes "Dati par mājsaimniecībām"

P datnes "Dati par mājsaimniecību locekļiem"

W datne "Replicēto izlašu svari"

Datņu rādītāju vērtības

Ņemot vērā datu apjomu, darbam ar datiem nepieciešama programmatūra, kas nodrošina lielu datu masīvu apstrādi.

Datņu anonimizēšanas principi

Datņu anonimizācijas procesu veido individuālu respondentu identificējošās un izlases veidošanā izmantotās informācijas dzēšana un informācijas grupēšana.

Datu saņemšana

Lai saņemtu mājsaimniecību finanšu un patēriņa aptaujas (tālāk tekstā – MFPA) datu anonimizētās datnes, nepieciešams iesniegt Latvijas Bankai datu pieprasījumu elektroniska dokumenta veidā, kurā attiecīgi ietverta informācija, kas norādīta šādos dokumentos:

Datu pieprasījums fiziskajām personām

Datu pieprasījums juridiskajām personām

Datu pieprasījumu nosūta uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt., norādot e-pasta vēstules tēmu "MFPA datu pieprasījums".

Informācija Latvijas Bankai nepieciešama, lai apzinātu MFPA datu lietotāju loku, datu izmantojumu un lai nodrošinātu atgriezenisko saiti ar datu lietotājiem, kā arī lai uzkrātu savām un Eiropas Centrālās bankas vajadzībām statistiku par pētījumiem un to publikācijām, kur tiek izmantoti MFPA dati. Datu pieprasījumā sniegtā informācija tiks izmantota tikai atbilstoši minētajiem mērķiem.

Citu ES valstu MFPA datus pētniecības vajadzībām iespējams saņemt no Eiropas Centrālās bankas, aizpildot interneta vietnē esošo pieteikumu (https://www.ecb.europa.eu/pub/economic-research/research-networks/html/researcher_hfcn.en.html).

Statistiskie dati

Latvijas Bankas interneta statistikas datubāze INTS, datu tabulas, datu arhīvi, infografikas, kā arī informācija par publicētajiem statistiskajiem datiem.

Uzzināt vairāk