Publicēts: 27.06.2015.

Latvijas kolekcijas monētas guvušas labus panākumus 9. starptautiskajā kolekcijas monētu konkursā "Monētu zvaigznājs 2015" (Coin Constellation – 2015).

Šonedēļ Maskavā tika paziņoti konkursa rezultāti. Kopumā uz balvām pretendēja 29 valstu centrālās bankas, kaltuves un citas organizācijas, kuras izlaiž kolekcijas monētas, ar 240 monētām un 23 monētu sērijām.

Konkursā varēja pieteikt monētas, kas izlaistas no 2014. gada 1. janvāra līdz 31. decembrim. Monētas vērtēja starptautiska žūrija deviņās nominācijās.

Latvijas Bankas 2014. gadā izlaistā monēta "Baltā grāmata" atzīta par labāko nominācijā "Unikāls idejiskais risinājums" (Unique Concept). Jāņa Jaunsudrabiņa "Baltajai grāmatai" veltītās 5 eiro sudraba kolekcijas monētas māksliniece ir Sandra Krastiņa, tā kalta Nīderlandes kaltuvē Koninklijke Nederlandse Munt. Monēta veltīta vienam no izcilākajiem latviešu literatūras meistardarbiem – Jāņa Jaunsudrabiņa (1877–1962) "Baltajai grāmatai".

Nominācijā "Gada sudraba monēta" 2. vietu ieguvusi 2014. gada augustā izlaistā 5 eiro sudraba kolekcijas monēta, kas veltīta Baltijas ceļa 25 gadu jubilejai. Monētas grafisko dizainu veidojis Visvaldis Asaris, ģipša modeli – Ligita Franckeviča; tā kalta Nīderlandes kaltuvē Koninklijke Nederlandse Munt. Monētas sižets veltīts pasaules mērogā unikālai akcijai 1989. gada 23. augustā, kad aptuveni 2 miljoni baltiešu sadevās rokās 600 km garā ķēdē, kas uz 15 minūtēm savienoja Tallinu, Rīgu un Viļņu.

Monētu konkursā "Monētu zvaigznājs" Latvija ar labām sekmēm piedalījusies arī iepriekš. Piemēram, pērn nominācijā "Unikāls idejiskais risinājums" par labāko tika atzīta sudraba monēta "365", bet nominācijā "Labākais mākslinieciskais risinājums" – pasaulslavenajam vācu komponistam Rihardam Vāgneram veltītā sudraba monēta, kura arī ASV rīkotajā starptautiskajā konkursā "Gada monēta" (Coin of the Year) atzīta par labāko sudraba monētu pasaulē.

Konkursu "Monētu zvaigznājs" rīko izdevniecība Watermark Publishing House.