Publicēts: 02.12.2014.

Cienījamie žurnālisti! Ielūdzam Jūs apmeklēt pasākumu Rundāles pilī, kurā tiks stāstīts par unikālo Lestenes baznīcas kokgriezumu atjaunošanu un prezentēta Kurzemes barokam veltīta Latvijas eiro kolekcijas monēta.

Pasākums notiks 2014. gada 9. decembrī plkst. 13.00 Rundāles pils muzejā. Latvijas Banka nodrošinās transportu braucienam uz Rundāles pili (lūdzam pieteikties līdz 5. decembrim pa e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. vai tālr. 67022595).

Pasākumā plašākai publikai tiks izrādīti Lestenes baznīcas dārgumi – unikāli kokgriezumi, kuri no iznīcības paglābti un glabājas Rundāles pilī. Rundāles pils muzeja, Lestenes evaņģēliski luteriskās draudzes un Lestenes baznīcas atjaunošanas fonda kopīgais projekts paredz šo kokgriezumu restaurēšanu un nodošanu atjaunotajai Lestenes baznīcai.

17. gs. beigas un 18. gs. sākums bija arhitektūras un dekoratīvās mākslas uzplaukuma laiks Kurzemē. Tēlnieks Nikolauss Sēfrenss (1662–1710) kļuva par izcilāko Kurzemes baroka meistaru. Baroka laikmets Latvijai atstājis īpaši bagātu kultūras mantojumu. 17. un 18. gs. celtās Kurzemes baznīcas pieder pie vērtīgākā, kas tapis Latvijas teritorijā vēsturisko stilu periodā. Pats lielākais Kurzemes baroka ansamblis (1704–1709) savulaik atradās Lestenes baznīcā. Vienā stilā darinātais altāris, kancele, biktssols, baznīcēnu soli un ērģeļu prospekts bija N. Sēfrensa darbnīcas pēdējais darbs.

Tagad sākta baznīcas ēkas atjaunošana un kokgriezumu iekārtas restaurācija, lai to pakāpeniski nogādātu atpakaļ Lestenē. Lestenes baznīcas un N. Sēfrensa kokgriezumu atjaunošana uzskatāma par vienu no svarīgākajiem Latvijas kultūras projektiem senā kultūras mantojuma saglabāšanā.

Rundāles pils muzeja direktors Imants Lancmanis aicina visu Latvijas sabiedrību nākt talkā šajā unikālajā un Latvijas kultūrvēstures saglabāšanai nozīmīgajā projektā, atbalstot Kurzemes baroka kokgriezumu atjaunošanu.

Pasākuma norise

13.00 Tikšanās pie Rundāles pils staļļu ēkas, lai iepazītos ar Lestenes baznīcas kokgriezumu iekārtu.

13.30 Rundāles pils muzeja Lielajā galerijā Imanta Lancmaņa stāstījums par Kurzemes baroku un Lestenes baznīcu, Lestenes baznīcas atjaunošanas fonda pārstāves Sabīnes Brantas uzruna, sudraba kolekcijas monētas "Kurzemes baroks" prezentēšana un saruna ar tās grafiskā veidojuma autoru Laimoni Šēnbergu un tēlnieci Ligitu Franckeviču.

14.15 Sarunu turpinājums pie vīna glāzes, iespēja apskatīt Rundāles pils muzeja 2014. gadā atklātās telpas pēc restaurācijas.

 

Rundāles pils muzejs                                                 Latvijas Banka

Kontaktpersona:                                                          Kontaktpersona:
Ruta Bemberga                                                           Jānis Silakalns
Tālr. 63963980, 25421366                                           Tālr. 67022594, 29533196
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.                                              E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.