Publicēts: 25.06.2014.

Pirmdien, 30. jūnijā, Rīgas Ekonomikas augstskolā (Stockholm School of Economics in Riga - SSE Riga) ar atklāto vieslekciju "Fiskālās politikas procikliskums un oficiālo prognožu pārāk lielais optimisms" uzstāsies viens no pasaules vadošajiem ekonomistiem - Hārvarda universitātes Džona F. Kenedija Valsts pārvaldes skolas profesors Džefrijs Frankels (Jeffrey Frankel).

Lekciju organizē Latvijas Banka un SSE Riga.

Dž. Frankels ir starptautisko finanšu un makroekonomikas programmas vadītājs Nacionālajā Ekonomisko pētījumu birojā (National Bureau of Economic Research - NBER; ASV), kurā darbojas arī kā Ekonomiskās attīstības ciklu datēšanas komitejas loceklis (šī komiteja oficiāli nosaka un paziņo recesijas posmu sākumu un beigas).

Lektora zinātniskās intereses saistītas ar preču, valūtu, krīžu, starptautisko finanšu, monetārās un fiskālās politikas, kā arī globālās vides aizsardzības jautājumiem. Saskaņā ar bibliogrāfisko datubāzi IDEAS viņa veiktie pētījumi ierindoti starp 15 visietekmīgāko pasaules ekonomistu darbiem.

Profesora lekcija Rīgā būs veltīta problēmai, ka daudzu valstu fiskālā politika ir satraucoši procikliska, procikliskumam pastiprinoties uzplaukuma laikā un pavājinoties lejupslīdes periodos. Valdību iekšzemes kopprodukta izaugsmes un budžeta bilanču prognozes parasti, bet uzplaukuma periodos īpaši, ir pārāk optimistiskas. Problēmu neatrisina arī budžeta deficītu ierobežojoši likumi, kas patiesībā vēl vairāk palielina prognožu neprecizitāti.

Dž. Frankels iepazīstinās ar pētījuma rezultātiem, kurā, izmantojot 31 valsts datu kopu, salīdzinātas oficiālās (valsts) prognozes ar privātā sektora prognozēm.

Atklātā lekcija notiks 30. jūnijā plkst. 10.30-11.30 SSE Riga Sorosa auditorijā, Strēlnieku ielā 4A, Rīgā. Lekcijas valoda - angļu. Moderators - Latvijas Bankas padomnieks Andris Strazds.

Pieteikties vieslekcijas apmeklēšanai ikviens interesents, arī mediju pārstāvji, var vēl šodien SSE Riga vietnē - http://www.sseriga.edu/jeffreyfrankel.