Publicēts: 11.03.2014.

Aptauja "Latvijas gada monēta" ir būtiskākais monētu mākslas gada notikums Latvijā, kas ļauj izcelt mākslinieku ieguldījumu šai mākslas žanrā un noskaidrot, kā sabiedrība vērtē paveikto jubilejas un piemiņas monētu (kopš eiro ieviešanas tās saucam par kolekcijas monētām) jomā, kādas tēmas, mākslinieciskie risinājumi tai šķiet pievilcīgākie.

Arī šogad no 11. līdz 31. martam Latvijas Banka aicina ikvienu izteikt savu viedokli, kura no 2013. gadā izdotajām monētām uzrunā ar māksliniecisko risinājumu, ir emocionāla, oriģināla un tematiski saistoša.

2013. gads bija ražīgs Latvijas monētu mākslā. Kopumā tika laistas klajā 7 dažādas kolekcijas monētas – "Sudraba lasis", "Šūpuļa monēta", monēta "Ak, svētā Lestene!", "365", Rūdolfam Blaumanim, Rihardam Vāgneram un Jāzepam Vītolam veltītās monētas.

Savu izvēli var izdarīt Latvijas Bankas interneta vietnē www.bank.lv vai aizpildot anketas Latvijas Bankas ēkās K. Valdemāra 2A un 1B, Rīgā, kā arī Liepājas un Daugavpils filiālēs. Tāpat balsošanas anketas būs izvietotas grāmatnīcās "Valters un Rapa", kā arī pieejamas žurnālā "Ieva". Šogad pirmo reizi Latvijas Banka nodrošina iespēju piedalīties aptaujā ar viedtālruņu palīdzību – informācijas materiāliem tiks pievienoti QR kodi, kas ar mobilās ierīces starpniecību ļaus nokļūt balsošanas lapā.

Aptaujas rezultāti līdz 29. aprīlim tiks publicēti Latvijas Bankas interneta vietnē www.bank.lv.

Par 2012. gada monētu tika atzīts atkārtoti nokaltais mākslinieka Riharda Zariņa "Sudraba pieclatnieks". Kopš 2004. gada, kad Latvijas Banka sāka rīkot šo aptauju, par gada monētām atzītas – "Laika monēta", "Barons Minhauzens", "Ciparu monēta", "Laika monēta II", "Laimes monēta", "Ūdens monēta", "Dzintara monēta" un "Miglā asaro logs".