Publicēts: 09.12.2013. Aktualizēts: 27.01.2014.

Otrdien, 10. decembrī, valstī sākas Latvijas eiro monētu sākumkomplektu tirdzniecība: tā ir papildu iespēja interesentiem savlaicīgi – vēl pirms eiro dienas 2014. gada 1. janvārī - iepazīties ar jaunajām apgrozības monētām.

Sākumkomplekta vērtība ir 10 lati jeb 14,23 eiro, kas precīzi atbilst neatgriezeniski fiksētajam pārejas kursam, un tie nopērkami - komercbanku filiālēs, 302 pasta nodaļās, kā arī Latvijas Bankas kasēs un filiālēs Daugavpilī un Liepājā, tātad - visās tajās vietās Latvijā, kur pēc 1. janvāra tiks mainīti lati uz eiro.

Šādu komplektu tirdzniecība ir Eiropas Komisijas rekomendēta prakse, radot papildu drošības sajūtu, lietojot jauno naudu. Taču cilvēki, kam nebūs iespējas vai vēlēšanās iegādāties sākumkomplektu, var mierīgi sagaidīt gada sākumu, lai tiktu pie Latvijas eiro monētām apmaiņas procesā bankās, pastā vai arī iepērkoties veikalā. Sākumkomplekti kā "mazā" maiņas nauda atvieglos vienlaicīgās apgrozības periodu, kas ir nākamā gada pirmās divas nedēļas. Tomēr šis nav veids, kā sevi nodrošināt ar jauno naudu, un nav domāts skaidrās naudas iekrājumu maiņai uz eiro.

Komplekti fasēti Vācijā, kur kaltas Latvijas eiro monētas - Bādenes-Virtembergas Valsts kaltuvē. Lai ar jauno naudu varētu iepazīties iespējami lielāks interesentu loks, vienam pircējam vienā reizē tiks pārdots ne vairāk par pieciem sākumkomplektiem.

Svarīgi atcerēties, ka sākumkomplektu saturu – divas 2 eiro, četras 1 eiro, septiņas 50 eiro centu, astoņas 20 eiro centu, septiņas 10 eiro centu, piecas 5 eiro centu, sešas 2 eiro centu, sešas 1 eiro centa monētas – likt lietā varēs tikai no 1. janvāra, līdz tam Latvijas eiro monētām nav maksāšanas līdzekļa statusa.

Lai arī sākumkomplektos iekļautas tikai Latvijas eiro monētas, jāņem vērā, ka pēc 1. janvāra likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā būs visu eiro zonas valstu eiro monētas; līdzīgi arī Latvijas eiro monētas varēs izmantot visā eiro zonā. Savukārt eiro banknotes visā eiro zonā ir vienādas.

Video

{phocagallery view=category|categoryid=35|limitstart=0|limitcount=0}