Publicēts: 30.04.2013. Aktualizēts: 02.05.2013.

Šodien svinīgā pasākumā tika atvērta lata naudaszīmju dizainam un tā autoriem veltīta Latvijas Bankas grāmata "Ls • 20. Nacionālās valūtas mākslas gadi". Grāmata turpina to jautājumu loku, kuri skatīti apmeklētāju un profesionāļu augstu novērtētajā tāda paša nosaukuma izstādē, un būs pieejama ikvienam interesantam Latvijas publiskajās bibliotēkās, kā arī interneta versijā (jau no 2. maija).

Grāmatas atvēršanā tās sastādītāja, mākslas zinātniece un Latvijas Bankas monētu dizaina komisijas locekle Ramona Umblija uzsvēra, ka izstāde un grāmata "Ls • 20. Nacionālās valūtas mākslas gadi" iemūžina ļoti nozīmīgu posmu Latvijas vēsturē un parāda augsto naudas kvalitāti, no kuras mēs nedrīkstam atkāpties arī pēc iestāšanās eiro valstu klubā.

Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs sacīja, ka Latvijas jubilejas monētu kalšanas tradīcija tiks turpināta arī pēc eiro ieviešanas. Tas nozīmē, ka Latvijas mākslinieki turpinās rakstīt naudas vēsturi, savukārt monētu māksla - attīstīties.

1993. gada 5. martā apgrozībā tika laista pirmā atjaunotā lata naudaszīme – piecu latu banknote. Atjaunotā lata 20 gadu ir būtisks laikposms Latvijas naudaszīmju dizaina vēsturē. Tas devis vairāk nekā 100 dažādas nominālvērtības banknošu un monētu ar Latvijas kultūras kanonā ietvertu māksliniecisko vērtību.

No 6. marta līdz 28. aprīlim Latvijas Bankas ēkā K. Valdemāra ielā 1B, Rīgā, darbojās lata dizainam veltītā multimediālā izstāde "Ls • 20. Nacionālās valūtas mākslas gadi", kuru apmeklēja 8927 interesenti no daudzām Latvijas pilsētām un novadiem, kā arī ārvalstīm. Izstādei pieteicās 175 grupas (ar dalībnieku skaitu no 4 līdz pat 93) - skolēni, muzeju darbinieki un citi interesenti.

Izstādi atzinīgi novērtējuši gan apmeklētāji, gan profesionāļi. Dizaina birojs "H2E" saņēmis radošās izcilības festivāla "ADwards 2013" zelta ordeni par paveikto izstādes izveidē.

Lūk, interesantākie vērtējumi izstādes atsauksmju grāmatā:

"Liels paldies par brīnišķīgu izstādi! Latvijas nauda tiešām ir skaista, jo mums ir arī brīnišķīgi mākslinieki." – Džoja

"Es mīlu grafiku 100 000 000 reižu vairāk nekā skolu. Man patika ļoti, ļoti!" – Justīne

"Caur vēsturi uz nākotni, bet kopā ar nopelnīto naudu!" – Valsts prezidents Andris Bērziņš

"Burvīga izstāde! Intriģējoša, izglītojoša un uzmanību noturoša. Būtu lieliski, ja izstādi saglabātu par piemiņu latam, kuru jau drīz nomainīs eiro. Jo liels un skaists ir bijis mākslinieku darbs. Paldies!" – G.Kitenbergs

"Latvijas monētiņas – visskaistākās pasaulē. Paldies par skaisto izstādi!" - Stendes pamatskolas 2. un 3. klases skolēni

Par grāmatu "Ls • 20. Nacionālās valūtas mākslas gadi":

Izdevums ir Latvijas Bankas pateicība tās 20 gados izlaisto atjaunotā lata naudas zīmju grafiskā dizaina un plastiskā veidojuma autoriem. Vairāk nekā 40 mākslinieku radošā enerģija un profesionālās prasmes ļāvušas katru naudas zīmi veidot kā kultūras zīmi un Latvijas nacionālās valūtas dizainam gūt augstu starptautisko novērtējumu un atzinību sabiedrībā. Mākslinieku fotoportretus, mākslas darbu reprodukcijas un radošās biogrāfijas kodolīgus pašnovērtējumus papildina izdevuma sastādītājas Ramonas Umblijas veiktā naudas zīmju dizaina izveidē ievēroto principu un metožu analīze, ārvalstu ekspertu viedokļi un Latvijas Bankas monētu dizaina komisijas locekļu atzinumi. Grāmatā ietvertas Latvijas Kultūras akadēmijas profesores Dainas Teters pārdomas par termina "nauda" izcelsmi un saturu, vēsturiski materiāli par atjaunotā lata tapšanas pirmsākumiem un informācija par Latvijas Bankas sadarbību ar sabiedrību naudas zīmju dizaina jomā, kā arī ieskats Latvijas Bankas rīkotajā atjaunotās nacionālās valūtas 20 gadu jubilejai veltītajā multimediālajā izstādē.