Publicēts: 10.04.2013. Aktualizēts: 11.04.2013.

Latvijas Banka ceturtdien, 11. aprīlī, laidīs apgrozībā "Šūpuļa monētu". Šīs jubilejas monētas grafisko dizainu veidojusi Anita Paegle, bet ģipša modeli – Jānis Strupulis. Monēta kalta Lietuvas monētu kaltuvē UAB Lietuvos monetų kalykla.

Latvijā ir jauka tradīcija – aptuveni mēnesi pēc bērniņa nākšanas pasaulē iet raudzībās, doties iepazīties ar jaundzimušo: prieku par viņu tad dala radi un draugi, arī līdzgaitnieki darbos. Reizē ar laba vēlējumiem raudzībās mēdz nest arī dāvanu – mazulim vai vecākiem tūdaļ noderīgu lietu vai ko tādu, kas kalpos ilgākam atgādinājumam par priecīgo notikumu.

Jau nostiprinājusies tradīcija šūpuļsvētkos dāvināt kādu sudraba vai zelta monētu, liekot labklājīgas dzīves starta kapitāla simbolisku pamatu. "Šūpuļa monēta" ir Latvijas Bankas piedāvājums raudzību dāvanai.

Monētas priekšpusē centrā ir bērns šūpulī, ko knābī tur putns, un puslokā uzraksts LATVIJAS REPUBLIKA, bet aizmugurē pelīte ar pūralādi, lejā – uzraksts "1 lats".

Jubilejas monēta "Šūpuļa monēta" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Monētas maksimālā tirāža – 5,000 eksemplāru. Monēta būs iegādājama Latvijas Bankā (Rīgā – kasēs K. Valdemāra ielā 1B) un tradicionālajās monētu tirdzniecības vietās – bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs – Ls 32.92.

Informācija redaktoriem
Jubilejas un piemiņas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības – miniatūrs mākslas darbs ko velta Latvijas vērtībām – notikumiem, panākumiem, cilvēkiem, mūsu kultūras zīmēm. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Minēto iemeslu dēļ šo monētu cena arī ievērojami pārsniedz nominālvērtību.
Arī vairums eiro zonas valstu kaļ jubilejas un piemiņas monētas – tikai ar eiro nominālu, ko pēc iespējamās pārejas uz eiro darītu arī Latvija.

Supulis_avSupulis_rev