Publicēts: 06.06.2012.

Latvijas Banka rīt, 7. jūnijā, laidīs apgrozībā 1 lata jubilejas monētu "Rīgas Zooloģiskais dārzs". Tās grafisko dizainu veidojis Ivars Mailītis un ģipša modeli – Ligita Franckeviča un Ivars Mailītis.

Latvijas Bankas jubilejas monētas ir miniatūri mākslas darbi, ko velta Latvijas vērtībām – notikumiem, panākumiem, cilvēkiem, mūsu kultūras zīmēm. Rīgas Zooloģiskajam dārzam šogad aprit 100 gadu, ko tas sagaida, plaši piedaloties pasaules un Eiropas programmās dzīvnieku sugu saglabāšanā un esot viena no Latvijas ģimeņu iecienītākajām atpūtas vietām. Patlaban zoodārza kolekcijā ir 420 sugu 3 200 dzīvnieku, turklāt aptuveni trešajai daļai zooloģiskajā dārzā pārstāvēto sugu dzimst vai izšķiļas mazuļi, un vairāk nekā 90 šeit apskatāmo sugu iekļautas Pasaules Sarkanajā grāmatā, savukārt 30 sugām tiek uzturētas starptautiskas ciltsgrāmatas. Zoodārzs piedalās 32 Eiropas apdraudēto sugu vairošanas programmās.

Monētas averss rāda Rīgas Zooloģiskā dārza ieejas vārtus un zoodārza iemītniekus, kas, izveidojuši aleju, gaida apmeklētājus. Reversā redzami aplī izkārtoti septiņu dzīvnieku attēli.

14. jūnijā Rīgas Zooloģiskais dārzs Žirafu mājā rīkos monētas atklāšanas svētkus. (Papildu informāciju žurnālistiem zoodārza darbinieki sniegs vēlāk.)

Sudraba 1 lata monēta "Rīgas Zooloģiskais dārzs" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Monētas maksimālā tirāža – 5 000 eksemplāru. Rīgas Zooloģiskajam dārzam veltītā monēta būs iegādājama Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās – bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs – Ls 33.20.

Informācija redaktoriem
Jubilejas un piemiņas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības – mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Minēto iemeslu dēļ šo monētu cena arī ievērojami pārsniedz nominālvērtību.
Latvijas Banka kopš lata atjaunošanas izlaidusi 88 jubilejas un piemiņas monētas, un daudzas no tām ir ieguvušas balvas prestižākajos starptautiskajos monētu mākslas konkursos.