Publicēts: 10.01.2012.

Latvijas Banka laiž apgrozībā 1 lata piemiņas monētu "Akmens monēta", kuras ārējais sudraba gredzens ietver granīta disku. Tās grafisko dizainu veidojis Laimonis Šēnbergs un ģipša modeli – Jānis Strupulis.

Latvijas Bankas jubilejas monētas ir miniatūri mākslas darbi, ko velta Latvijas vērtībām – notikumiem, panākumiem, cilvēkiem, mūsu kultūras zīmēm. Akmens mūsu kultūrā ir stipra materiālās un garīgās kultūras zīme, kam apliecinājumu redzam arī valodā – laukakmens, pamatakmens, dzirnakmens, upurakmens, dižakmens. Pateicoties mākslinieka idejai un rūpīgam kaltuves darbam nu būs arī monētas akmens – jeb akmens monēta, kas savienos granītu un sudrabu vienotā mākslas darbā. Monētas aversa sudrabainajā lentē latvju rakstiem atbilstošā stilistikā iegravēts starojošs vārds LATVIJA. Monētas granīta kodols un uzlecošās saules stari simbolizē dzīvesprieku un ticību pamatīgumam.

Sudraba un granīta 1 lata monēta "Akmens monēta" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Monētas maksimālā tirāža – 7 000 eksemplāru. Monēta būs iegādājama Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās – bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs – Ls 33.20. 

Informācija redaktoriem
Jubilejas un piemiņas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības – mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Minēto iemeslu dēļ šo monētu cena arī ievērojami pārsniedz nominālvērtību.
Latvijas Banka kopš lata atjaunošanas izlaidusi 86 jubilejas un piemiņas monētas, un daudzas no tām ir ieguvušas balvas prestižākajos starptautiskajos monētu mākslas konkursos.