Publicēts: 12.09.2011.

Šodien, 150 gadus kopš dzelzceļa līnijas Rīga-Daugavpils atklāšanas, Latvijas Banka laida apgrozībā 1 lata jubilejas monētu "Dzelzceļš Latvijā". Tās grafisko dizainu veidojis Aigars Ozoliņš un ģipša modeli – Ligita Franckeviča.

Latvijas Bankas jubilejas monētas ir miniatūri mākslas darbi, ko velta Latvijas vērtībām – notikumiem, panākumiem, cilvēkiem, mūsu kultūras zīmēm. 1860. gadā, kad ekspluatācijā nodeva Sanktpēterburgas–Varšavas dzelzceļa iecirkni līdz Daugavpilij, pa Latvijas zemi sāka ripot pirmie vilcieni un Roberta Stīvensona fabrikā tika izgatavotas pirmās tvaika lokomotīves Rīgas–Daugavpils (Dinaburgas) dzelzceļa līnijas vajadzībām. Rīgas–Daugavpils dzelzceļa līniju atklāja 1861. gada 12. septembrī, lai attīstītu Rīgas ostu un rūpniecību, un tā lika pamatu tālākai dzelzceļa tīkla attīstībai Latvijā.

Svinīga monētas klajā laišana notiks 15. septembrī plkst. 12:00 Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā, kad tiks atklāta izstāde "Dzelzceļi Latvijai. Latvija dzelzceļam", kas veltīta Rīgas-Daugavpils dzelzceļa 150 gadadienai.

Sudraba 1 lata monēta "Dzelzceļš Latvijā" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Monētas maksimālā tirāža – 5 000 eksemplāru. Monēta būs iegādājama Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās – bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs – Ls 29.10.

Informācija redaktoriem

Jubilejas un piemiņas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības – mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Minēto iemeslu dēļ šo monētu cena arī ievērojami pārsniedz nominālvērtību.

Latvijas Banka kopš lata atjaunošanas izlaidusi 85 jubilejas un piemiņas monētas, un daudzas no tām ir ieguvušas balvas prestižākajos starptautiskajos monētu mākslas konkursos.