Publicēts: 14.06.2011.

Starptautiskās monētu programmas "Hanzas pilsētas" ietvaros Latvijas Banka laidusi apgrozībā 1 lata jubilejas monētu "Rīga". Monētas un visas Hanzas pilsētu sērijas grafisko dizainu veidojis mākslinieks Gunārs Krollis un ģipša modeli – tēlnieks Jānis Strupulis. Monēta kalta Somijas kaltuvē Rahapaja Oy.

Latvijas Bankas jubilejas monētas ir miniatūri mākslas darbi, ko velta Latvijas vērtībām – notikumiem, panākumiem, cilvēkiem, mūsu kultūras zīmēm. Hanzu – Vācijas tirdzniecības pilsētu savienību – 13. gs. vidū nodibināja Lībeka, Hamburga un Brēmene, un tajā vēlāk iesaistījās apmēram 200 pilsētu. No 13. gs. beigām līdz 16. gs. vidum šīs savienības locekles bija arī astoņas Latvijas pilsētas: Rīga, Ventspils, Cēsis, Kuldīga, Straupe, Limbaži, Valmiera un Koknese.

Rīga bija Hanzas savienības locekle no 1282. gada līdz pat šīs savienības norietam. Tirdzniecība, kas Hanzas savienības ietvaros notika starp Rietumeiropu un austrumslāvu zemēm, veidoja viduslaiku Rīgas bagātību un varenību. Rīga pakāpeniski kļuva par vienu no lielākajām Baltijas jūras reģiona ostām.

Ar monētu Rīgai Latvijas Banka noslēdz monētu sēriju "Hanzas pilsētas", sērijai aptverot visas astoņas Latvijas Hanzas pilsētas. Šīs monētas ir pilsētu vēstures un tagadnes simboli, un tās labprāt draugiem Latvijā un ārpus tās dāvina pilsētu domes, iedzīvotāji un uzņēmumi. Sēriju vienojošie motīvi ir pilsētas ģerbonis monētas aversā un Hanzas laika kuģa atspulgs reversā.

Sudraba 1 lata monēta "Rīga" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Tās maksimālā kopējā tirāža – 15 000, tirdzniecībai Latvijā tiks nokaltas 7 000 monētas. Hanzas savienības Rīgai veltītā monēta būs iegādājama Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās – bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs – Ls 33.20. Monētas apraksts.

Informācija redaktoriem

Jubilejas un piemiņas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības – mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Minēto iemeslu dēļ šo monētu cena arī ievērojami pārsniedz nominālvērtību.

Latvijas Banka kopš lata atjaunošanas izlaidusi 82 jubilejas un piemiņas monētas, un jau vairāk nekā desmit no tām ir ieguvušas balvas prestižākajos starptautiskajos monētu mākslas konkursos.