Publicēts: 14.04.2011.

Latvijas Banka šodien laiž apgrozībā 1 lata jubilejas monētu "Miglā asaro logs". Tās grafisko dizainu veidojis Ilmārs Blumbergs un ģipša modeli – Ligita Franckeviča.

Latvijas Bankas jubilejas monētas ir miniatūri mākslas darbi, ko velta Latvijas vērtībām – notikumiem, panākumiem, cilvēkiem, mūsu kultūras zīmēm. Šogad aprit latviešu dzejnieka – modernista un urbānista – Aleksandra Čaka (1901–1950) simtdesmitā jubileja. Izcilu profesionālu dzejnieku latviešiem ir daudz, bet A. Čaks ir viens no tautas patiesi mīlētajiem, kurš spēcīgi ietekmējis arī savu kolēģu daiļradi.

A. Čaka dzīves laikā daži dzejoļi ieguva anonīmu autoru melodijas, un pati populārākā ir dziesma "Atzīšanās", kas sākas ar dzejas rindu "Miglā asaro logs. Ko tur liegties, nav vērts ...". Tāpat kā vairākums dziesmu pasaulē, tā vēsta par mīlestību. Dziesmas tēli – logs, lūpas, lapas, ielu bruģis – devuši ierosmi arī mākslinieka Ilmāra Blumberga kvadrāta formā veidotajam monētas vizuālajam risinājumam.

Sudraba 1 lata monēta "Miglā asaro logs" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Monētas maksimālā tirāža – 7 000 eksemplāru. A. Čakam veltītā monēta būs iegādājama Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās – bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs – Ls 33.20. Monētas apraksts.

Informācija redaktoriem
Jubilejas un piemiņas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības – mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Minēto iemeslu dēļ šo monētu cena arī ievērojami pārsniedz nominālvērtību.
Latvijas Banka kopš lata atjaunošanas izlaidusi 80 jubilejas un piemiņas monētu, un jau vairāk nekā desmit no tām ir ieguvušas balvas prestižākajos starptautiskajos monētu mākslas konkursos.