Publicēts: 10.10.2000. Aktualizēts: 14.01.2011.

Rīgā 2000. gada 10. oktobrī


Pēdējā laikā ir konstatēts un izņemts no apgrozības neliels skaits Ls 2 bimetāla monētu viltojumu. Šie viltojumi ir izgatavoti no mīksta metālu sakausējuma (alva, svins) ar liešanas paņēmienu. Arī bez īpaša aprīkojuma, "ar neapbruņotu aci", šos viltojumus ir diezgan viegli atšķirt no īstām monētām. Protams, visas monētu skaitīšanas iekārtas ar metāla detektoru spēj atdalīt viltojumus no īstajām monētām.

Viltoto monētu pazīmes ir šādas.

1. Uzraksti uz apmales jeb monētas jostas ir ļoti neskaidri vai to nav vispār.
2. Dzeltenais metāls monētas centrā imitēts ar dzeltenīgu laku, kura viegli nolobās un, saņemot monētu, iespējams, jau būs bojāta.
3. Monētu pavelkot uz papīra, tā atstāj tumšu svītru.
4. Metot monētu uz cietas virsmas, skaņa ir dobja jeb "mīksta".

Lai cik labi aizsargāta un droša ir kādas valsts, arī Latvijas, nauda, noziedznieki to mēģina viltot. Bimetāla monētu viltošana ir īpaši grūts un dārgs process, tāpēc kvalitatīvi to viltojumi Latvijā nav sastopami. Lai iedzīvotāji varētu pārliecināties, ka to rokās nonāk īsta nauda, katrā lata naudas zīmē ir iestrādāti pretviltošanas elementi. Monētām tā parasti ir apmale jeb josta. Bimetāla monētas josta ir vertikāli rievota un uz tās ir divi ar punktiem atdalīti uzraksti LATVIJAS BANKA. Vēršam uzmanību, ka tam, vai uzraksti lasāmi, turot monētu ar govs vai ģerboņa attēlu uz augšu, nav nozīmes. Uzrakstu orientācija nevar kalpot par pazīmi monētas īstuma noteikšanai.

Rūpīgi iepazīstiet savu naudu! Tā Jūs sevi pasargāsit no viltojumiem. Viltotu monētu atklāšanas gadījumā lūdzam vērsties policijā. Nododot viltojumu varasiestādēm, cilvēks izdara pakalpojumu pārējiem naudas lietotājiem, neveicinot noziegumu un palīdzot to atklāt. Atgādinām, ka Latvijas Banka tāpat kā centrālās bankas citās valstīs viltotu naudu pret īstu nemaina - citādi tā atbalstītu viltotājus.