Publicēts: 05.01.2001. Aktualizēts: 13.01.2011.

Rīgā 2001. gada 5. janvārī


Latvijas Banka laidusi apgrozībā jaunu sudraba piemiņas monētu starptautiskas monētu programmas "UNICEF. For the Children of the World" ietvaros. Monētas reversā atveidots 11 gadus vecās Ludzas meitenes Gunas Bārbales zīmējums ar bērnu uz upes, kalnu un saules fona.

Lai ar šo monētu parādītu Latvijas bērnu attieksmi pret sevi, ģimeni, apkārtni, savu zemi un pasauli, Latvijas Banka rīkoja bērnu zīmējumu atklāto konkursu. Konkursā piedalījās gandrīz trīs tūkstoši bērnu vecumā līdz 16 gadiem, no viņiem veiksmīgākā bija Guna Bārbale. Pagājušā gada novembrī rīkotās starptautiskās konferences "Latvijas bērnu forums" laikā Rīgā, Kongresu namā, notika arī konkursam iesūtīto zīmējumu izstāde. Šai konferencē pirmo kā paraugu nokalto monētu Guna Bārbale Latvijas bērnu vārdā pasniedza Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai. Protams, pati Guna Bārbale šo monētu ir saņēmusi kā dāvanu no Latvijas Bankas, bet par uzvaru konkursā viņa ieguva gan prieku un gandarījumu, gan 300 latu lielu prēmiju.

 

UNICEF (Apvienoto Nāciju Bērnu Fonds) sāka šo monētu programmu 1996. - savas 50. jubilejas gadā. Šobrīd jau 23 valstis ir nokalušas monētas, kas stāsta par šo zemju bērniem un kā UNICEF projekta sastāvdaļas ir atbalsts bērniem visā pasaulē - daļa no monētu tirdzniecībā iegūtās naudas nonāk fondā dažādu palīdzības projektu īstenošanai. Šīs programmas ietvaros Latvija ir pirmā valsts, kur bērni paši piedalījās savas monētas radīšanā. Latvijas Banka ir pateicīga Latvijas bērniem par atsaucību, piedaloties savas valsts naudas un arī valsts tēla veidošanā!

Monētas iespējams iegādāties Latvijas Bankā un citās ierastās jubilejas un piemiņas monētu tirdzniecības vietās (bankās, suvenīru un juvelierizstrādājumu veikalos, lidostā "Rīga"). 

Guna Bārbale pasniedz Valsts prezidentei pēc pašas zīmējuma kalto monētu

Guna Bārbale pasniedz Valsts prezidentei pēc pašas zīmējuma kalto monētu

Bērnu zīmētās monētas 

Bērnu zīmētās monētas Latvijas Bērnu forumā

Foto: Latvijas Banka