Publicēts: 15.02.2002. Aktualizēts: 13.01.2011.

Rīgā 2002. gada 15. februārī

 

Pasaules naudas izstādē Bāzelē, Šveicē, Latvijas Banka saņēma Vreneli balvu kā radošākā valsts banka.

Averss Reverss
Vreneli monēta

Vreneli balva ik gadus tiek saņemta 5-6 nominācijās, un tās pasniegšana ir Pasaules naudas izstādes centrālais notikums. Vreneli ir 19. gs. Šveicē izlaista zelta 20 franku monēta ar jaunas sievietes profilu tās reversā. Par modeli izvēlētā zemnieku meitene Vreneli kļuvusi par sievietes skaistuma un monēta - par Šveices naudas simbolu (gluži kā Latvijas Republikas pirmskara laika pieclatnieks ar latvju jaunavas attēlu).

Bankai pasniedza 1922. gadā nokaltu Vreneli monētu un izstādes organizētāju - firmas World Money Fair un žurnāla Munzen Review diplomu kā radošākajai valsts bankai. Šai nominācijā tiek godalgotas institūcijas, kas emitē jeb laiž monētas apgrozībā, un vairumā pasaules valstu tās ir centrālās bankas (dažās valstīs monētas emitē Finansu ministrija). Ar šo balvu novērtēts Latvijas monētu idejiskais, mākslinieciskais un tehniskais risinājums - īpaši Latvijas Bankas 2000. un 2001. gada veikums.

Diploms
Vreneli diploms

Ikgadējā Pasaules naudas izstāde Bāzelē ir lielākais naudas emitētāju, ražotāju un izplatītāju saiets Eiropā un, iespējams, arī pasaulē. Šogad izstādē ar stendiem piedalījās dalībnieki no vairāk nekā 40 valstīm - kopā 36 centrālās bankas un valsts kaltuves, 4 privātās kaltuves, 12 monētu ražošanas tehnoloģiju un materiālu piegādātāji, 13 monētu izplatītājfirmas, kā arī visu pasaulē lielāko numismātikas izdevumu pārstāvji no visiem kontinentiem. Vairāki desmiti ar monētu biznesu saistīto firmu bija atsūtījušas savus pārstāvjus, lai izstādes laikā tiktos ar esošajiem partneriem un dibinātu jaunus kontaktus. Starptautisko preses konferenci, kurā ar prezentāciju piedalījās Latvijas Banka, klātienē vēroja aptuveni 600 klausītāju un skatītāju.