Publicēts: 28.10.2003. Aktualizēts: 13.01.2011.

Rīgā 2003. gada 28. oktobrī

Noslēdzies Latvijas Bankas rīkotais papildu konkurss 1 lata apgrozības monētas reversa grafiskā dizaina izvēlei. Žūrija pirmo prēmiju piešķīra darbam ar devīzi "Tikušam sēnes aug, netikušam kāti vien". Šī darba autors ir mākslinieks Guntars Sietiņš, un, kā liecina devīze, tā pamatā ir sēnes motīvs.

Slēgtajā konkursā bija aicināti piedalīties četri mākslinieki - Edgars Folks, Frančeska Kirke, Gunārs Lūsis, Guntars Sietiņš - un autoru grupa Māris Putns, Dāvids Rubins, Artis Zvirgzdiņš, kas iepriekš notikušajā atklātajā konkursā ar darbu "Apšu beka" ieguva 2. prēmiju. Visi iesniegtie darbi bija izpildīti atbilstoši konkursa nolikuma prasībām.

Ar konkursā uzvarējušā darba autoru ir noslēgts līgums par monētas dizaina tālāku izstrādi, lai pēc tā varētu sākt ģipša modeļa veidošanu. Paredzams, ka monēta tiks nokalta un laista apgrozībā 2004. gada pirmajā ceturksnī. Tās tirāža būs 500 000 monētu. Šī - līdzīgi kā vienlatnieki ar stārķa un skudras attēlu - būs īpaša apgrozības monēta, un tās tirāža netiks papildināta, kā tas notiek ar citām dažādu nominālu apgrozības monētām. Pusmiljons ir pietiekams skaits, lai monētu pietiktu cilvēkiem, kuri to vēlēsies uzglabāt, taču apgrozībā (maksājumos) tā parādītos reti.

Ņemot vērā popularitāti, ko iemantoja iepriekš nokaltās apgrozības monētas ar stārķa un skudras attēlu, Latvijas Banka nolēma turpināt dažādot lata veidolu un šogad izsludināja 1 lata apgrozības monētu monētas reversa grafiskā dizaina atklātu konkursu. Tajā bija aicināti piedalīties profesionāli mākslinieki un mākslas studenti. Izvērtējot iesniegtos 195 darbus, žūrijas komisija nolēma 1. prēmiju nepiešķirt. Tika piešķirta viena 2. prēmija, viena 3. prēmija un trīs veicināšanas prēmijas. Dizaina izstrādei, pamatojoties uz konkursam iesniegtajiem ideju priekšlikumiem, Latvijas Banka rīkoja papildu slēgto konkursu ar tēmu "Sēnes".