Publicēts: 12.03.2004. Aktualizēts: 13.01.2011.

Rīgā 2004. gada 12. martā

Latvijas monētu sērija "Pamati", ko veido trīs sudraba lati "Zeme", "Debess" un "Liktenis", 2003. gadā uzvarējusi ASV izdevuma World Coin News un katalogu izdevniecības Krause Publications rīkotajā ikgadējā konkursā "Gada monēta" nominācijā "Vismākslinieciskākā monēta".

Latvijas Banka jau otro reizi saņems šo prestižo balvu. 2001. gadā konkursā "Gada monēta" par visnovatoriskāko monētu tika atzīts sudraba lats - poga "Millennium".

Gada monētas titulu šogad ieguvusi Austrijas 5 eiro monēta, kas veltīta Šēnbrunas zooloģiskajam dārzam (sk. http://www.austrian-mint.com/e/euro_sonder/5_euro/schoenbrunn.html).

Citās nominācijās uzvarējušas šādu zemju monētas:
vēsturiski visnozīmīgākā monēta - ASV,
labākā laikmetu atspoguļojošā monēta - Lielbritānija,
labākā zelta monēta - Austrija,
labākā krona - ASV,
vispopulārākā monēta - Brazīlija,
visnovatoriskākā monēta - Menas sala,
visiedvesmojošākā monēta - Aldernija (Normandijas (Kanālu) salās).

Balvas uzvarētājiem tiks pasniegtas Amerikas Numismātikas asociācijas konferencē, kas notiks šī gada augustā ASV pilsētā Pitsburgā.

Krause Publications izdotais monētu katalogs World Coins saskaņā ar speciālistu vērtējumu uzskatāms par lielāko un respektablāko pasaulē. To plaši izmanto numismāti un monētu speciālisti, tādēļ Latvijas monētu otrreizējo panākumu tikai desmit gadus garajā jubilejas monētu kalšanas vēsturē vērtējam kā ļoti nozīmīgu.

Monētu sērijas "Pamati" dizaina autors ir grafiķis Juris Petraškevičs, modeļus veidojusi tēlniece Ligita Franckeviča. Monētas izgatavotas Somijas kaltuvē Rahapaja Oy. Latvijas Banka ar sēriju "Pamati", kas veltīta mūžīgām vērtībām, iesāka līdz šim plašākās nacionālās monētu programmas "Latvija. Laikmetu grieži un laikmetu vērtības" veidošanu. Paredzēts, ka programmu veidos četras triju monētu sērijas. Pašlaik top otrā no tām - "Laiks", kas ar Kurzemei, Vidzemei un Latgalei veltītām monētām stāsta par Latvijas vēsturi.

Programmas monētas joprojām ir iegādājamas Latvijas Bankas kasēs, bankās un citās monētu tirdzniecības vietās - līdz ar citām skaistajām un vērtīgajām Latvijas jubilejas un piemiņas monētām.