Publicēts: 03.11.2004. Aktualizēts: 13.01.2011.

Rīgā 2004. gada 3. novembrī

Latvijas Banka laidusi apgrozībā 1 lata sudraba piemiņas monētu "Latgale", noslēdzot otro sēriju nacionālās monētu programmas "Latvija. Laikmetu grieži un laikmetu vērtības" ietvaros.

Šī sērija "Laiks" atklāj trīs Latvijas novadus - Kurzemi, Vidzemi un Latgali -, kas gadsimtu gaitā veidojušies atšķirīgos etnokulturālos, politiskos un saimnieciskos apstākļos. Novadus vienojošais un atšķirīgais kopā veido Latviju un reizē iezīmē arī katra īpašo vietu mūsu apziņā. Tāpēc likumsakarīga ir novadiem veltītas monētu sērijas izveide, jo monētas tradicionāli apliecina būtiskas, simboliskas vērtības. Trīs monētas veidotas, izmantojot sava laika kokgriezumu stilistikai raksturīgās iezīmes. Figūru veidojums atgādina tautas amatniecības meistaru rokrakstu, savukārt kompozīciju izsvērtā stabilitāte pauž mūsdienu cilvēka priekšstatu par mitoloģizētiem pagātnes tēliem.

Ar sēriju "Laiks" Latvijas Banka turpina līdz šim plašākās nacionālās monētu programmas "Latvija. Laikmetu grieži un laikmetu vērtības" veidošanu. Iecerēto četru sēriju 12 monētās būs attēlotas Latvijas pamatvērtības Eiropas un pasaules kontekstā. Nu jau pabeigtas sērijas "Pamati", kas veltīta mūžīgajām vērtībām, un "Laiks", kas atklāj Latvijas vēsturi. Nākamās sērijas stāstīs par Latvijas likteni un valsts tapšanu.

Monēta "Latgale" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Tās maksimālā tirāža - 5,000.

Monēta "Latgale" un citas šīs programmas monētas iegādājamas Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās - bankās, suvenīru un juvelieru veikalos.