Publicēts: 02.06.2005. Aktualizēts: 13.01.2011.

Rīgā 2005. gada 1. jūnijā

Latvijas Banka laiž apgrozībā 1 lata sudraba jubilejas monētu "Barons Minhauzens", kas veltīta izcilā dēku stāstnieka un pasaulslavenā literārā varoņa 285. jubilejai. Monētas abās pusēs iekalti vairāki barona Minhauzena stāstu tēli, ieskaitot pašu jubilāru. Monētas grafisko dizainu veidojis Arvīds Priedīte un ģipša modeli - Jānis Strupulis. Monēta kalta Nīderlandes Karaliskajā kaltuvē Koninklijke Nederlandse Munt.

Ar jauno monētu 32. maijā (1. jūnijā) pašu baronu un viņa kundzi Jakobīni, kā arī klātesošos muzeja "Minhauzena muiža" iesvētīšanas viesus iepazīstināja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs. Kā zināms, baronu Minhauzenu var apsveikt ne tikai jubilejā, bet galvenais - ar atgriešanos savās senajās labajās mājās Duntes muižā, kur no 2. jūnija muzejs atkal gaida apmeklētājus.

Pasniedzot monētas muzeja atjaunotājiem un direktorei, I. Rimšēvičs novēlēja svētku viesiem šādā dienā izdomāt jaukus un nereālus sapņus, ko, līdzīgi kā muzeja atdzimšanu, tomēr var īstenot.

Monēta "Barons Minhauzens" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Tās maksimālā tirāža - 5,000. Monētas apraksts - pielikumā (2. lpp).

Monēta "Barons Minhauzens" iegādājama Latvijas Bankā, muzejā "Minhauzena muiža" un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās - bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs - Ls 17.50.