Publicēts: 17.11.2005. Aktualizēts: 13.01.2011.

Rīgā 2005. gada 17. novembrī

Latvijas Banka laidusi apgrozībā 2006. gada pasaules čempionātam hokejā veltītu 1 lata sudraba piemiņas monētu. Monētas grafisko dizainu veidojis Artis Rutks un ģipša modeli - Ligita Franckeviča. Monēta kalta Berlīnes Kaltuvē.

17. novembrī, Valsts neatkarības svētku priekšvakarā, Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs svinīgi pasniedza sudraba latus kā veiksmes vēlējumu mūsu valsts hokeja izlasei un čempionāta organizētājiem jau tā sagatavošanās posmā. Latvijas valstsvienību pārstāvēja tās galvenais treneris Leonīds Beresņevs, kas pirms čempionāta nodos monētu katram izlases dalībniekam. Latvijas Hokeja federācijas prezidents Kirovs Lipmans un 2006. gada Pasaules čempionāta hokejā izpilddirekcijas ģenerāldirektors Guntis Ulmanis monētas saņēma gan kā ceļamaizi, gan kā pateicību par ieguldījumu monētas tapšanā.

Kā zināms, Rīgai 2006. gada maijā lemts kļūt par hokeja galvaspilsētu, pateicoties Latvijas hokeja izlases sniegumam, Latvijas hokeja Federācijas darbam un dzīvajai sabiedrības interesei par šo sporta veidu. Pašlaik 2006. gada Pasaules čempionāta hokejā izpilddirekcijas vadībā norit čempionāta sagatavošanas darbi.

Monēta "Hokeja čempionāts" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Tās maksimālā kopējā tirāža - 5 000.

Monēta "Hokejs" iegādājama Latvijas Bankā, K. Valdemāra ielā 2a, tās filiālēs Liepājā, Daugavpilī un Rēzeknē un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās - bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs - Ls 17.50.

Informācijai - 2006. gada pasaules čempionātam veltītā monēta līdz ar citām šogad nokaltajām/apgrozībā laistajām Latvijas jubilejas un piemiņas monētām nākamgad piedalīsies sabiedrības aptaujā par gada monētu, ko Latvijas Banka rīkos 2005. gada pirmajā pusē. Veiksmīgā, lielu sabiedrības atsaucību guvusī pirmā aptauja par gada monētu šogad bija rosinājums veidot to par tradīciju monētu mākslā, tādējādi apliecinot cieņu Latvijas mākslinieku darbam. Atgādinājumam - par 2004. gada monētu ar 2 687 balsīm no 5 176 atzīta "Laika monēta", kuras grafisko dizainu veidojis Laimonis Šēnbergs un ģipša modeli - Jānis Strupulis.