Publicēts: 23.03.2006. Aktualizēts: 13.01.2011.

Rīgā 2006. gada 23. martā

Sabiedrības aptaujā par Latvijas gada monētu 2005 Latvijas Banka saņēma 12 776 balsis. Balsošana par monētām notika no 1. līdz 17. martam, aizpildot drukātas un interneta anketas.

Aptaujas rezultāti tiks paziņoti 3. aprīlī, kad īpašā pasākumā ar plašsaziņas līdzekļu klātbūtni Gada monētas 2005 autori - mākslinieki, kas veidojuši tās grafisko dizainu un plastisko veidojumu (ģipša modeli) - saņems atzinības balvu. Pasākumā tiks izlozētas arī balvas aptaujas dalībniekiem, jo iesūtītās anketas piedalīsies loterijā, kuras balvu fondā ir pa pieciem eksemplāriem no katras aptaujai nominētās monētas. Aptaujas un loterijas rezultāti 3. aprīlī tiks publicēti Latvijas Bankas interneta lapā.

Pirms gada notikušajā aptaujā par Gada monētu 2004 balsotāju skaits bija virs 5 000. Toreiz, pasniedzot balvu gada monētas autoriem, Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs atzīmēja, ka Latvijas mākslinieku lieliskais darbs un veiksmīgā aptaujas norise, pateicoties sabiedrības atsaucībai, ļauj iedibināt tradīciju šai mākslas veidā. Tagad varam teikt, ka tradīcija ir iedibināta un interese par monētām ir pat pieaugusi.

Atgādinām, ka aptaujai nominētas sešas 2005. gadā tapušas monētas: piecas sudraba - "Barons Minhauzens", "Ziemas Olimpiskās spēles 2006" ("Bobslejs"), programmas "Hanzas pilsētas" jau piektā monēta - "Koknese", "Pasaules čempionāts hokejā Rīga 2006" un programmas "Latvija. "Laikmetu grieži un laikmetu vērtības" trešās sērijas "Cilvēki" monēta "Rainis", kā arī zelta monēta "Jūgendstils. Rīga". Katras monētas grafisko dizainu veidojis cits mākslinieks - Aivars Priedīte, Henrihs Vorkals, Gunārs Krollis, Artis Rutks, Arta Ozola-Jaunarāja un Guntars Sietiņš. Tēlnieki Jānis Strupulis un Ligita Franckeviča veidojuši ģipša modeli katrs trim monētām.

Monētu sižetu izvēli un mākslinieku iesniegto darbu vērtēšanu veic Monētu dizaina komisija, kurā bez Latvijas Bankas vadības pārstāvjiem darbojas vairākas autoritātes mākslas un kultūras laukā - mākslas zinātniece Ramona Umblija, akadēmiķis Jānis Stradiņš, mākslas vēsturnieks Imants Lancmanis, mākslinieki Ilmārs Blumbergs un Laimonis Šēnbergs. Piedāvājam Ramonas Umblijas un Imanta Lancmaņa skatījumu uz 2005. gada monētām.

"Barons Minhauzens"
Ramona Umblija
: - Skaista uzdrīkstēšanās brīvam mākslinieciskam žestam. Lai izsekotu literārās noveles spraigajam riņķojumam monētas plaknē, noreibst galvā tieši tāpat, kā slavenā zobgaļa nostāstos klausoties...

Imants Lancmanis: - Piemērs izcilai spējai ietilpināt plašu saturu un labi uztveramus tēlus, amizanta, eleganta un atbilstoša savam uzdevumam ievest vieglas ekstravagances izjūtu. Atbilst Minhauzena tēla izpratnei, spēs nest pasaulē Latvijas saistību ar Minhauzena leģendu.

"Koknese"
Ramona Umblija
: - Piektā monēta sērijā, kuras reversā attēlotais viens no populārākajiem tūrisma objektiem Latvijā - Kokneses pilsdrupas - ieguvušas romantiski vēsturiska cildinājuma atspulgu.

"Ziemas Olimpiskās spēles 2006" ("Bobslejs") un "Pasaules čempionāts hokejā Rīga 2006"
Ramona Umblija
: - Abas sportisko arēnu papildinošās monētas ir interesantas "balto" sporta veidu vizualizēšanā. Pirmkārt, katrā izmantots augsts skata punkts, kurš spriedzes momentus it kā pietuvinājis skatītājam ar modernas optikas palīdzību. Otrkārt, veiksmīgi izmantota gan hokeja laukumu atgādinošā spoguļgludā virsma, gan bobsleja sacensību vidi raksturojošā aukstumā apsarmojusī, matētā monētas virsma. Monētu virsmas apstrāde dod vizualizēta vēsuma iespaidu, bet sižets - "karsēju" cienīgu baudu.
Imants Lancmanis: - Bobslejam veltītajā monētā labi atrasta iespēja panākt sportisko dinamiku ar lakoniskiem līdzekļiem, tuvojoties nosacītas zīmes attīrītībai, taču saglabājot attēlojuma reālistisko pamatu.

"Rainis"
Ramona Umblija
: - Vēsturiskās tēmas ietvaros kā jaunievedums vērtējams portretiski attēlotais Rainis. Kalto monētu grupā tas ir pirmais, kopš Latvijas Banka atjaunojusi savu darbību neatkarīgajā Latvijas valstī. Viena no izcilākajām mūsu tautas personībām ieguvusi klasisku, un tajā pašā laikā mūsu monētu dizainā vēl neizmantotu īpašā fototehnikā darinātu tēlu, kas perfekti atbilst paša klasiķa tēzei - "pastāvēs, kas pārvērtīsies"!
Imants Lancmanis: - Spožs piemērs mūsdienu tehniskajām iespējām, revolūcija priekšstatos par monētu (un medaļu) kā tēlniecības darbu. Veiksmīga kompozīcija, arhetipisks Raiņa tēls, kas viegli uztverams un pilnā mērā iemieso vajadzīgo noskaņu. Pareizi izvēlēta tradicionāla kompozīcija un maksimāls reālisms attēlojumā.

"Jūgendstils. Rīga"
Ramona Umblija
: - Monēta turpina izvērst pilsētas kultūras tematiku, pievēršot uzmanību 19./20.gs.mijas izcilākajiem arhitektūras sasniegumiem un tādējādi Rīgu pelnīti ierindojot modernās Eiropas pilsētu sabiedrībā.
Imants Lancmanis: - Neskatoties uz niecīgajiem izmēriem un to, ka mēroga maiņa no modeļa uz realizēto monētu likusi izzust daudzām detaļām, attēlojums labi uztverams. Maska saglabājusi vajadzīgo dramatismu, bet ornaments pilnā mērā ļauj izjust jūgendstila ornamenta vijīgumu.