Publicēts: 13.11.2006. Aktualizēts: 13.01.2011.

Rīgā 2006. gada 13. novembrī
Nokalta sudraba piemiņas monēta "Brīvības cīņas", kas ievada nacionālās programmas "Latvija. Laikmetu grieži un laikmetu vērtības" sēriju "Valsts". Monētas grafisko dizainu veidojis Ivo Grundulis un ģipša modeli - Ligita Franckeviča. Tā kalta Somijas kaltuvē Rahapaja Oy.

Monētu sērija "Valsts" ir trīs simboliskas esejas par svarīgākajiem notikumiem Latvijas Republikas 20. gadsimta vēsturē un tiem sekojošiem vēstures nogriežņiem - "Brīvības cīņas", "Svešas varas" un "Valsts atjaunošana". Pirmā monēta mūs atgriež 1918. gada 18. novembrī, kad Rīgā deklarēja Latvijas valsts neatkarību, un 1919. gada atbrīvošanās karā, kad gan ieroču, gan diplomātiskajās kaujās šī neatkarība tika izcīnīta. Brīvības cīņu rezultāts - Latvijas Republika - pastāvēja vienas paaudzes mūža garumu, nedaudz vairāk par 20 gadiem.

Monētu Latvijas Banka svinīgi laidīs klajā 18. novembrī, pasniedzot Latvijas Nacionālajam teātrim, kā ēkā pirms 88 gadiem tika pasludināta Latvijas Republikas neatkarība. Monētas nodošanas mirklis paredzēts, teātrī sākoties svētku koncertam - plkst. 18:00. (Par iespēju šo mirkli fotografēt un filmēt žurnālistiem nosūtīsim papildu informāciju.)

Ar sēriju "Valsts" Latvijas Banka turpina līdz šim plašākās nacionālās monētu programmas "Latvija. Laikmetu grieži un laikmetu vērtības" veidošanu. Četru sēriju 12 monētās būs attēlotas Latvijas pamatvērtības Eiropas un pasaules kontekstā. Nu jau pabeigtas sērijas "Pamati", kas veltīta mūžīgajām vērtībām, "Laiks", kas atklāj Latvijas vēsturi caur trim Latvijas novadiem, un "Cilvēki", kas veltīta latviešu nācijas garīgajiem veidotājiem.

Monēta "Brīvības cīņas" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Tās maksimālā tirāža - 5,000. Šī un citas Latvijas jubilejas un piemiņas monētas iegādājamas Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās - bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs - Ls 21.50.

Jubilejas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši laba kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Minēto iemeslu dēļ šo monētu cena arī ievērojami pārsniedz nominālvērtību.