Publicēts: 12.06.2007. Aktualizēts: 13.01.2011.

Rīgā 2007. gada 12. jūnijā

Latvijas Banka laiž apgrozībā jaunu 1 lata apgrozības monētu ar pūcessaktas attēlu reversā. Tā ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Monētas nonāks apritē tāpat kā cita apgrozības nauda – ar banku starpniecību sasniedzot tirdzniecības un citus uzņēmumus un iedzīvotājus.

Latvijas Banka turpina dažādot Latvijas naudas dizainu ar ierobežotas tirāžas 1 lata monētām, iekaļot tajās Latvijai raksturīgas zīmes, tēlus, notikumus. Apgrozībā ir monētas ar stārķa, skudras, baravikas, Sprīdīša, Pētergaiļa, kliņģera, Jāņu vainaga un priedes čiekura attēlu. Šādas monētas paredzēts izlaist arī turpmāk, līdz Latvija kļūs par pilntiesīgu Ekonomikas un monetārās savienības dalībvalsti un ieviesīs eiro.

Kādēļ monētā iekalta pūcessakta

Nu jau tradicionāli Latvijas Banka ik gadu papildina apgrozības monētu klāstu ar diviem vienlatniekiem. Uz 2007. gada pirmās jaunās 1 lata monētas likta Latvijas senvēstures liecība – pūcessakta –, tādējādi turpinot etnogrāfisko motīvu izmantošanas tradīciju, kas aizsākta lata banknošu un lata un santīmu monētu reversos (piemēram, 10 latu banknotes reversā redzams stopa šķēršu saktas attēls). Pūcessakta ir saspraude vīriešu virsdrēbju aizdarei, tā ir viena no senākajām un izteiksmīgākajām baltu cilšu vīriešu rotām, pēc rotkaļu teiktā, agrāk saukta arī par polārzvaigzni.
Abas 2006. gada monētas tematiski vienoja gadskārtu motīvs – vasaras saulgriežos – Jāņu vainags un Ziemassvētku laikā – čiekurs.

Kas ir monētas autori, un kur tās kaltas

Monētas grafisko dizainu veidojis Arvīds Priedīte un ģipša modeli – Jānis Strupulis.
Jaunās 1 lata monētas kaltas Austrijas Kaltuvē.

Ar ko atšķiras jaunā 1 lata monēta no iepriekšējām Jaunajai 1 lata monētai reversā attēlota pūcessakta. Aversā zem Latvijas ģerboņa redzams jaunās monētas kalšanas gads – 2007. Citu atšķirību – monētas jostas, izmēra, izmantotā metāla un svara ziņā – starp jauno monētu un citām 1 lata apgrozības monētām nav.
Cik daudz jauno monētu nokalts Monētas tirāža ir viens miljons, un tā tāpat kā citām īpašajām apgrozības monētām netiks papildināta. Tirāža noteikta, lai monētu pietiktu cilvēkiem, kuri to vēlēsies uzglabāt, taču apgrozībā (maksājumos) tās parādītos reti.