Publicēts: 02.10.2007. Aktualizēts: 13.01.2011.

Rīgā 2007. gada 2. oktobrī

Latvijas Banka laiž apgrozībā 1 lata zelta piemiņas monētu "Zelta ābele". Monētas grafisko dizainu pēc apgāda "Zelta ābele" grafiskās zīmes veidojis Laimonis Šēnbergs un ģipša modeli – Jānis Strupulis. Monēta kalta Vācijas kaltuvē Staatliche Münze Berlin.

Tīrā, 9999º zeltā kaltā monēta "Zelta ābele" ietver senu pasaules kultūras simbolu, kas radis atspoguļojumu arī latviešu folklorā. Tēls izmantots arī grāmatizdevēja Miķeļa Goppera šāda nosaukuma apgādā, kas galvenokārt starpkaru posmā radīja grāmatas kā estētiski izsmalcinātus mākslas darbus un augstvērtīgus poligrāfiskās mākslas paraugus. Apgāda grafiskās zīmes autors ir viens no pirmajiem tā izdoto grāmatu ilustratoriem Voldemārs Krastiņš.

Latvijas Banka iepriekš laidusi klajā vēl četras šādas diametrā un svarā par 1 santīmu mazākas tīra zelta monētas: "Gafelšoneris "Julia Maria"", programmas "Zelta vēsture" piemiņas monētu, monētas "Pieclatnieks" un "Jūgendstils. Rīga".

Monēta "Zelta ābele" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Tās maksimālā kopējā tirāža – 15 000 monētu. Monētas apraksts – pielikumā (2. lpp). Šī un citas Latvijas jubilejas un piemiņas monētas iegādājamas Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās – bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs – Ls 29.00.

Jubilejas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības – mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Minēto iemeslu dēļ šo monētu cena arī ievērojami pārsniedz nominālvērtību.