Publicēts: 29.02.2008. Aktualizēts: 13.01.2011.

Rīgā 2008. gada 29. februārī

Šodien Latvijas Bankā tika sveikti bērnu zīmējuma konkursa "Mana sapņu monēta" godalgoto darbu autori, kā arī nosaukts zīmējums, kas tiks īstenots monētā.

Konkursā bija aicināti piedalīties visi Latvijas bērni vecumā līdz 15 gadiem. Latvijas Bankai tā bija iespēja no bērnu zīmējumiem gūt ieskatu, kādu Latvijas naudu vēlas redzēt tās vismazākie lietotāji, savukārt viņiem tā bija iespēja līdzi darboties lietās, kas tradicionāli tikušas uzskatītas par piederīgām pieaugušo pasaulei.

Atsaucība bija ļoti liela - Latvijas Banka saņēma 6 583 darbus. Tos vērtēja žūrijas komisija, kurā iekļauta visa Monētu dizaina komisija - desmit Latvijā pazīstami mākslas un kultūras eksperti, mākslinieki un Latvijas Bankas speciālisti. Žūrija izvēlējās 25 interesantākos darbus, un tās uzdevums šoreiz bija sevišķi grūts, jo tēma bija plaša, atvērta un darbu skaits ļoti liels. Godalgoto darbu autori ir piecus līdz piecpadsmit gadus veci bērni, kas pārstāv Latvijas ģimenes, skolas, pirmsskolas izglītības iestādes no Rojas līdz Krāslavai, no Liepājas līdz Rūjienai.

Uz konkursa noslēgumu un zīmējumu izstādi Latvijas Bankā tika aicināti godalgoto 25 darbu autori un viņu vecāki un skolotāji. Viņus sveica žūrijas komisijas priekšsēdētājs Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs:
"Ir pagājuši turpat astoņi gadi, kopš rīkojām iepriekšējo bērnu zīmējumu konkursu monētas attēla izvēlei. Bija pienācis laiks atkal to darīt, jo bērnu idejas par to, kādu tie labprāt redzētu Latvijas naudu, atšķiras no pieaugušo, bet bērni taču ir liela sabiedrības daļa un viņi veidos rītdienas Latviju."

Pirmā Latvijas Bankas rīkotā bērnu zīmējumu konkursa uzvarētāja Guna Bārbale pasniedza visiem autoriem pašas līdzveidoto monētu ar bērniņu krustcelēs, kas iznāca 2000. gadā UNICEF pasaules bērniem veltītās monētu programmas ietvaros. Guna Bārbale:
"Man šis konkurss lielā mērā izšķīra profesijas izvēli - konkursa laikā jau gan mācījos Ludzas Mākslas skolā, bet tā īsti droša par šo ceļu nebiju. Tagad mācos par interjeristi."

Konkursu uzsākot, Latvijas Banka nezināja, vai kāds no saņemtajiem darbiem tiks īstenots monētā - konkurss jau vienmēr ir laimes spēle. Pasākumā noskaidrojās šīs spēles iznākums -6 gadus vecās rīdzinieces Emīlijas Adumānes zīmējums tiks atveidots monētā, kas acīmredzot iznāks 2009. gadā. Emīlija savā grafikas tehnikā izpildītajā naivajā bērna darbā rāda, ka vēlētos uz lata monētas redzēt ciemos nākošu cūciņu - vai nu meža, vai mājas, laimes vai naudas, mazliet dusmīgu vai vienkārši savās gaitās aizņemtu.