Publicēts: 21.05.2008. Aktualizēts: 13.01.2011.

Latvijas Banka piektdien, 23. maijā, laiž apgrozībā sudraba piemiņas monētu "Dziesmu svētki". Tās grafisko dizainu veidojis mākslinieks Arvīds Priedīte un ģipša modeli - tēlniece Ligita Franckeviča. Monēta tiek izdota Eiropas Savienības piemiņas monētu programmā "Eiropas mantojums", kas atspoguļo bagāto un dažādo Eiropas kultūras, arhitektūras, mākslas un vēstures mantojumu.

Latvijas XXIV Vispārējo dziesmu svētku un XIV deju svētku gadā tapusi monēta, kurā māksliniekiem reizē meistarīgi un saviļņojoši izdevies fiksēt dziesmu - garīgās kultūras izpausmes veidu, kam bijusi sevišķa nozīme nacionālajā atmodā un valstiskuma iegūšanā un atgūšanā.

Sudraba 1 lata monēta "Dziesmu svētki" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Tās maksimālā tirāža - 10,000, no tiem 5,000 - tirdzniecībai Latvijā. Monētas apraksts - pielikumā (2. lpp). Monēta "Dziesmu svētki" būs iegādājama Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās - bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs - Ls 22.50.

Dziesmu un deju svētki ir notikums, kurā tieši vai netieši iesaistās gandrīz ikviena Latvijas ģimene. Tādēļ Latvijas Banka šai īpašajā gadījumā izmantos pasaulē aprobētu praksi un Dziesmu svētku monētu kals gan sudrabā, gan - jubilejas monētas kaluma kvalitātē un skaistā iesaiņojumā - vara un niķeļa sakausējumā. Arī otras, materiālā un izmērā atšķirīgās, bet izskata ziņā identās monētas tirāža būs 10,000 eksemplāru, un tā tiks laista apgrozībā pirms Dziesmu un deju svētkiem, jūnija otrajā pusē, par ko informēsim vēl atsevišķi.

Informācija redaktoriem
Jubilejas un piemiņas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Minēto iemeslu dēļ šo monētu cena arī ievērojami pārsniedz nominālvērtību.