Publicēts: 01.07.2009. Aktualizēts: 26.01.2011.

Rīgā 2009. gada 1. jūlijā

Vienotās eiro maksājumu telpas ieviešana Latvijā:
2009.gada aktualitātes
- informatīvs seminārs ar ieviesēju līdzdalību

Uzaicinām mediju kolēģus uz kodolīgu semināru par 2009.gadā gaidāmajiem soļiem vienotās eiro maksājumu telpas (SEPA) projekta ieviešanā Latvijā. Uz sarunu aicinām dienā, kad darbu sāk SEPA mājas lapa - informācijas avots sistēmas ieviesējiem un jebkuram uzņēmējam, kuram tuvākajos gados jāplāno maksājumu veikšanai nepieciešami informāciju tehnoloģiju ieguldījumi.

SEPA - Single Euro Payments Area - jeb vienotā eiro maksājumu telpa ir vēl viens solis vienota Eiropas tirgus virzienā, kurā bezskaidrās naudas eiro maksājums ES ietvaros notiktu tikpat ātri, droši un vienkārši, kā pašlaik rit iekšzemes maksājumi. Tas reizē prasa ieguldījumus t.sk. no bankām un uzņēmumiem, lai padarītu nacionālo praksi atbilstošu Eiropas vienotajām tehniskajām, juridiskajām un komerciālajām prasībām.
Ja kopīgā valūta eiro zonas valstīs ienāca 2002.gadā, tam tagad seko pāreja uz vienotu bezskaidras naudas eiro maksājumu apriti, kas sagaidāms 2010.gada beigās. Latvijā, kur eiro gaidāms 2012. vai 2013.gadā, SEPA sagatavošanās darbi tikuši tālu - kopš 2008.gada bankas piedāvā divus SEPA maksāšanas līdzekļus - kredīta pārvedumus un karšu maksājumus, un šoruden sāks piedāvāt trešo, noslēdzošo: tiešā debeta maksājumus.

  • Kas ir SEPA un kā sagatavošanās darbi jau šobrīd skar bankas, uzņēmējus, valsts institūcijas?
  • Ko no SEPA iegūst Latvijas tautsaimniecība? Pagaidām Latvijā 94% maksājumu tiek veikti latos un tikai 3% eiro: kādi būs maksājumu veicēju ieguvumi reizē ar eiro ieviešanu? Citstarp: vai komisijas naudas celsies vai kritīs?

Par SEPA projekta aktualitātēm stāstīs:
Dace Kalsone, Latvijas Bankas maksājumu sistēmu vecākā analītiķe;
Kristaps Čuntonovs, Latvijas Komercbanku asociācijas Maksājumu komitejas priekšsēdētājs;
Baiba Miezere, LKA Maksājumu karšu komitejas vadītajas vietniece;
Mārcis Dzelme, Latvijas Darba devēju konfederācijas tautsaimniecības un finanšu eksperts.

Laiks: ceturtdien, 2.jūlijā plkst. 10:00. Tā paredzamais ilgums - stunda.
Norises vieta - Latvijas Bankas Apmeklētāju centrs "Naudas pasaule"
(K. Valdemāra ielā 2a, ieeja no Pils laukuma puses). Līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments.