Publicēts: 04.09.2009. Aktualizēts: 13.01.2011.

Rīgā 2009. gada 4. septembrī

Latvijas Banka 2009. gada 1. oktobrī organizē gadskārtējo tautsaimniecības konferenci, kuras tēma šoreiz: "Tautsaimniecības stabilitātes un izaugsmes atjaunošana Latvijā".
Latvijas tautsaimniecība piedzīvo dziļu kritumu pēc nekustamā īpašuma un iekšējā patēriņa virzīta strauja uzrāviena. Kā ļoti atvērtai ekonomikai tai nepieciešama stabila makroekonomiskā vide un eksporta attīstība, kā atjaunošana nav viegls uzdevums globālās ekonomiskās krīzes apstākļos, taču svarīgi arī daudzi citi nosacījumi - par tiem konferencē diskutēs augstskolu pasniedzēji, uzņēmēji, finansisti un žurnālisti. 

Konferenci ievadīs Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča un Vašingtonas Pītersona Starptautiskās ekonomikas institūta vecākā pētnieka Dr. Andersa Oslunda (Anders Åslund) referāti par to, kā Latvijai izkļūt no krīzes. Dr. Oslunds ir viens no pasaulē vadošajiem pētniekiem Austrumeiropas ekonomikas jautājumos, Džordžtaunas Universitātes pasniedzējs, daudzu grāmatu autors. 

Kā ierasts, konferencei būs divas daļas - ar starptautisku un vietējo tirgus dalībnieku skatījumu. 

Pirmajā daļā "Tautsaimniecības ilgtspējīgas attīstības atjaunošana" sagaidāms Eiropas Komisijas skatījums uz pašreizējo situāciju un perspektīvām Latvijā, Eiropas Investīciju bankas pārstāvis pamatos, kāda loma ilgtspējīgas attīstības atjaunošanā ir investīcijām infrastruktūrā un energoefektivitātē, un Latvijas Banka novērtēs ilgtspējīgas budžeta politikas izšķiroši svarīgo lomu eiro ieviešanā.
Otrajā daļā "Uzņēmējdarbības aktivizēšana - tautsaimniecības atveseļošanās priekšnoteikums" tiks uzklausīts uzņēmēju un ārvalstu investoru vērtējums krīzes pārvarēšanas iespējām un šķēršļiem, kā arī banku sektora viedoklis par finansējuma pieejamības problēmu. 

Konferences materiāli tiek ievietoti Latvijas Bankas interneta lapā. Pašlaik tur var iepazīties ar konferences programmu un referentiem.
Konferences apmeklējums būs tikai ar ielūgumiem. Tā notiks viesnīcā "Radisson SAS Daugava". Konference arī tiks pārraidīta tiešraidē internetā.