Publicēts: 12.04.2010. Aktualizēts: 13.01.2011.

Rīgā 2010. gada 12. aprīlī

Latvijas Banka šodien laiž apgrozībā sudraba jubilejas monētu "Neatkarības deklarācija". Tās grafisko dizainu veidojis mākslinieks Ilmārs Blumbergs un ģipša modeli - tēlniece Ligita Franckeviča.

Latvijas Bankas jubilejas monētas ir miniatūri mākslas darbi, ko velta Latvijas vērtībām - notikumiem, panākumiem, cilvēkiem, mūsu kultūras zīmēm. Jaunā monēta papildina to monētu klāstu, kas veltīti Latvijas valstiskumam - brīvības cīņām, neatkarības pasludināšanai, valsts atdzimšanai.

Pirms 20 gadiem, 1990. gada 4. maijā, Latvijas PSR Augstākā padome apstiprināja Deklarāciju par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu. Tā bija īpaši svarīgs Baltijas vienotības pierādījums, kas pasaules demokrātijai šajā brīdī nozīmēja to pašu, ko Berlīnes mūra krišana. Valsts pamatlikuma maiņai bija nepieciešamas vairāk nekā divas trešdaļas parlamenta deputātu balsu, un 138 no 195 klātesošajiem deputātiem apstiprināja savu JĀ vārdu neatkarībai no PSRS.

Monētas "Neatkarības deklarācija" simbolos - zarā ar trim plaukstošiem ziediem un Mātes Latvijas tēlā ar dzirnakmeni plecos - katrs, atceroties šo dienu notikumus un domājot par Latvijas valstiskumu un nākotni, var rast vairākas nozīmes.

Sudraba 1 lata monēta "Neatkarības deklarācija" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Tās maksimālā tirāža - 7 000 eksemplāru. Monēta "Neatkarības deklarācija" būs iegādājama Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās - bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs - Ls 25.30.

Informācija redaktoriem
Jubilejas un piemiņas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Minēto iemeslu dēļ šo monētu cena arī ievērojami pārsniedz nominālvērtību.