Publicēts: 15.11.2010. Aktualizēts: 05.02.2011.

Latvijas Banka šodien laiž apgrozībā 1 lata piemiņas monētu "Dzintara monēta". Tās grafisko dizainu un ģipša modeli veidojis mākslinieks Aigars Bikše.

Latvijas Bankas jubilejas monētas ir miniatūri mākslas darbi, ko velta Latvijas vērtībām - notikumiem, panākumiem, cilvēkiem, mūsu kultūras zīmēm. "Dzintara monētā" iekalts un iemūžināts minerāls, pusdārgakmens, ko radīja savulaik mūsu zemē augušās dzintara priedes un ko sīku akmentiņu veidā joprojām izskalo Baltijas jūra. Tādējādi savā ziņā monēta ir veltījums visām tām Latvijas pilsētām un apdzīvotām vietām, kas atrodas jūras krastā.

Dzintaram vienmēr ir bijusi nozīme Latvijas kultūrvēsturē un tautsaimniecībā - no tā gadu tūkstošiem darinātas rotas, savukārt senākā mūsu teritorijā atrastā nauda ir romiešu monētas, kas tagadējā Latvijas teritorijā nonākušas galvenokārt pa t.s. dzintara ceļu un par ko lielākoties maksāts ar dzintaru. Šai monētā nauda un dzintars sastopas pavisam tiešā veidā - ik monētā rūpīgā procesā iestrādāts dzintara gabaliņš. Pēc mākslinieka ieceres, dzintara cilindriņš tapis par acs zīlīti - monētas dizaina konkursā uzvarējušā Aigara Bikšes darba devīze bija "Un pēc 40 miljoniem gadu dzintars pirmo reizi ieraudzīja cilvēku..."

Sudraba 1 lata "Dzintara monēta" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Monētas maksimālā tirāža - 7 000 eksemplāru. "Dzintara monēta" būs iegādājama Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās - bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs - Ls 28.80. Tā kā monētu izgatavošana prasa lēnu un pamatīgu darbu, Latvijā tirāžas daļas nonāks pakāpeniski. Monētas apraksts.

Informācija redaktoriem
Jubilejas un piemiņas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Minēto iemeslu dēļ šo monētu cena arī ievērojami pārsniedz nominālvērtību.