Publicēts: 01.12.2010. Aktualizēts: 05.02.2011.

Latvijas Banka rīt, 2. decembrī, laidīs apgrozībā "Laika monēta III" - trešo 1 lata piemiņas bimetāla monētu. Tās grafisko dizainu veidojis mākslinieks Laimonis Šēnbergs un ģipša modeli - tēlnieks Jānis Strupulis.

Latvijas Bankas jubilejas monētas ir miniatūri mākslas darbi, ko velta Latvijas vērtībām - notikumiem, panākumiem, cilvēkiem, mūsu kultūras zīmēm. Katras Laika monētu triptiha monētas aversā attēlots atšķirīgs heraldiskās rozes zieds - mīlestības un skaistuma simbols un cieņas apliecinājums sākotnēji Latvijā strādājušajam niobija atklājējam Heinriham Rozem (burti H un R). Niobija atklājējs un nosaukuma devējs ķīmiķis Heinrihs Roze savu karjeru un pirmos pētījumus 19. gs. sākumā sāka kā māceklis Jelgavas aptiekā.

"Laika monētas III" reversa sudraba gredzenā attēlotas Mēness fāzes, kas ir īpaši noderīgas laika skaitīšanai, tāpēc tieši Mēness jeb lunārais kalendārs ir viens no vecākajiem. Mūsdienās pazīstami dažādi Mēness kalendāri (lauksaimniecības, veselības u.c.), ko zinātnieki reizēm pielīdzina horoskopiem, atzīstot, ka Mēness, lai gan nevada cilvēka dzīvi, to tomēr ietekmē. Zaļajā niobija diskā kā no augstuma skatīti lokveidā attēloti mūsu planētas meži, lauki, klintis un ūdens klajumi.

Reversa niobija diska centrālajā daļā varam atzīmēt svarīgus faktus vai personiskus notikumus vai iegravēt ziņu dāvanas saņēmējam.

Monētu izgatavošanai niobiju tikai nesen sāka izmantot Austrijas kaltuve Münze Österreich, novērtējot tā spēju mainīt krāsu elektroķīmiska procesa rezultātā, jo, lai gan krāsainas monētas numismātikas pasaulē pazīstamas jau sen, tās iepriekš veidotas, metālu pārklājot ar emalju vai krāsu. Monētas ārējais gredzens kalts no sudraba, bet centrālā daļa - no niobija, kas šoreiz ieguvis sulīgi zaļu krāsu.

Bimetāla 1 lata "Laika monēta III" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Monētas maksimālā tirāža - 7 000 eksemplāru. "Laika monēta III" būs iegādājama Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās - bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs - Ls 36.30. Monētas apraksts.

Informācija redaktoriem
Jubilejas un piemiņas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Minēto iemeslu dēļ šo monētu cena arī ievērojami pārsniedz nominālvērtību.