Publicēts: 27.04.2020.

Šodien Latvijas Bankas padome pieņēma grozījumus divos noteikumos ("Kredītu reģistra noteikumi" un "Noteikumi par elektronisko informācijas apmaiņu ar Latvijas Banku"; tālāk tekstā – grozījumi), nosakot, ka Kredītu reģistrā tiek iekļauta informācija par atbalsta pasākumiem koronavīrusa Covid-19 pandēmijas izraisīto ekonomisko seku novēršanai. Grozījumi stāsies spēkā 2020. gada 6. maijā.

Grozījumi veikti, lai Kredītu reģistra dalībniekiem un Valsts kasei būtu pieejama pilnīgāka informācija personu kredītspējas izvērtēšanai, savukārt Latvijas Bankai un Finanšu un kapitāla tirgus komisijai – nepieciešamā informācija par Covid-19 pandēmijas ietekmi uz kreditēšanu un kredītsaistību izpildi kopumā.

Kredītu reģistrā tiek ietverta šāda jauna informācija: norāde par atbalsta pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību (atbalsta pasākumu veids – individuāls, privātais vai publiskais moratorijs) un atbalsta pasākumu piemērošanas sākuma datums. Kredītu reģistrā tiek ieviesti arī jauni nodrošinājumu veidu kodi papildu garantiju un portfeļgarantiju programmām, kuru ietvaros tiek sniegtas centrālās valdības garantijas komersantiem sakarā ar Covid-19 izplatību.

Jaunās ziņas būs iespējams iekļaut Kredītu reģistrā līdz ar šo grozījumu stāšanos spēkā, vienlaikus paredzot pārejas periodu līdz 2020. gada 31. jūlijam, lai Kredītu reģistra dalībnieki varētu pilnībā sagatavoties minētajām pārmaiņām.

Atbilstoši AS "Attīstības finanšu institūcija Altum" priekšlikumam paredzēta iespēja Kredītu reģistra dalībniekiem efektīvāk nodrošināt ar valsts galvojumu programmām saistīto ziņu nodošanu AS "Attīstības finanšu institūcija Altum". Tā Kredītu reģistra dalībniekiem būs iespēja, nevis pienākums.

Kredītu reģistrs ir valsts informācijas sistēma, kuru ir izstrādājusi un uztur Latvijas Banka. Kredītu reģistrā Latvijas Banka vāc, uzkrāj un glabā ziņas par Kredītu reģistra dalībnieku un ierobežotu Kredītu reģistra dalībnieku klientiem un klientu galviniekiem, viņu saistībām un to izpildes gaitu. Plašāku informāciju par Kredītu reģistru sk. https://www.bank.lv/darbibas-jomas/kreditu-registrs/par-kreditu-registru.