Publicēts: 05.03.2018.

Piektdien, 9. martā, Latvijas Banka izlaidīs sudraba kolekcijas monētu "Mana Latvija", kura veltīta Latvijas valsts 100 gadu jubilejai un kuras reverss tapis pēc Grobiņas novadā dzīvojošās nu jau 11 gadus vecās Elizabetes Kanderes zīmējuma.

ML 641x300

Kolekcijas monētas "Mana Latvija" mākslinieki ir Sandra Krastiņa (grafiskais dizains) un Jānis Strupulis (plastiskais veidojums). Monēta izgatavota kaltuvē Koninklijke Nederlandse Munt (Nīderlande).

Monētas aversā attēlots Latvijas Republikas lielais valsts ģerbonis, bet reversā – smaidošas saules attēls ar uzrakstu "SAULES MŪŽU LATVIJAI".

Saule kā dzīvības un labestības simbols, kā visu cilvēku esības avots un pamatvērtība rotājas daudzās latviešu tautas dziesmās. Ļoti trāpīgi saules tēlu grafiskā izteiksmē Latvijas Republikas 100 gadu jubilejai veltītās monētas zīmējumā atainojusi tolaik 10 gadus veca skolniece – viena no 6 742 jaunajiem dalībniekiem, kas piedalījās Latvijas Bankas organizētajā bērnu zīmējumu konkursā, kurš ar devīzi "Mana Latvija" notika 2016. gada beigās–2017. gada sākumā.

Konkursam tika iesniegts vairāk nekā 10 000 priekšlikumu. Ar godalgām tika atzīmēts 19 jauno autoru darbu, bet par uzvarētāju nosaukta meitene no Grobiņas novada – Elizabete Kandere. Tieši viņas ideja pārtapa monētas kalumā, jo saules zīmējums pārliecināja ar pāri monētas malām plūstošu optimismu un dzīvesprieku.

Kolekcijas monēta "Mana Latvija" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā (tomēr maz ticams, ka šādas monētas reāli nonāks apgrozībā, jo pēc būtības tās ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas). Monētas maksimālā tirāža – 4 000 eksemplāru.

Monētas cena Latvijas Bankas kasēs un vietnē e-monetas.lv – 47.00 eiro.

Piektdien, 9. martā, plkst. 12 monēta tiks prezentēta atjaunotajā Latvijas Bankas zināšanu centrā "Naudas pasaule" K. Valdemāra ielā 2A, Rīgā, klātesot monētas māksliniekiem un Elizabetei.

Jauno monētu no 9. marta varēs iegādāties Latvijas Bankas kasēs K. Valdemāra ielā 1B, Rīgā, un Teātra ielā 3, Liepājā, kā arī Latvijas Bankas kolekcijas monētu un citu numismātikas produktu iegādes vietnē e-monetas.lv, kurā iegādei pieejams plašs Latvijas Bankas kolekcijas monētu un citu numismātikas produktu klāsts. Vietnē e-monetas.lv pirkumus var veikt gan privātpersonas, gan Latvijas uzņēmumi.

Sadarbībā ar "Swedbank" AS nodrošināta iespēja ērti norēķināties, izmantojot VISA, VISA Electron, MasterCard un Maestro norēķinu kartes, kā arī "Swedbank" AS, AS "Citadele banka" un AS "SEB banka" internetbankas. Iegādātās monētas un numismātikas produktus varēs saņemt Latvijas Bankas kasēs Rīgā un Liepājā (adreses sk. https://www.bank.lv/par-mums/klientu-kase) un izmantojot VAS "Latvijas Pasts" eksprespasta pakalpojumus. Tas būs noderīgi, piemēram, attālāko reģionu iedzīvotājiem, kuri aizņemtības vai citu iemeslu dēļ nevar apmeklēt Latvijas Bankas kases pirmajās dienās pēc jaunas monētas izlaišanas. Numismātikas produktus e-monetas.lv var iegādāties arī privātpersonas un juridiskās personas ārvalstīs, un piegāde pašlaik iespējama uz 35 valstīm – lielāko daļu ES valstu, ASV, Kanādu, Austrāliju un Jaunzēlandi.

Monēta būs nopērkama arī tradicionālajās monētu tirdzniecības vietās – numismātikas salonos, grāmatu un suvenīru veikalos un juvelierveikalos (adreses sk. https://monetas.bank.lv/images/stories/pielikumi/nauda/Monetu-tirdzniecibas-vietas.pdf).