Publicēts: 12.09.2016.

Latvijas Banka otrdien, 13. septembrī, izlaiž 5 eiro sudraba kolekcijas monētu "Nacionālais uzņēmējs". Latvijas nacionālo uzņēmēju nopelniem veltītā eiro kolekcijas monēta ir cieņas apliecinājums viņu darbam un ieguldījumam valsts ekonomiskās neatkarības un nacionālās pašapziņas stiprināšanā.

Kolekcijas monētas grafisko dizainu veidojis Paulis Liepa, bet plastisko veidojumu – Ivars Drulle. Paulis Liepa ir pēdējās lata kolekcijas monētas – "365" – grafiskā dizaina autors, savukārt Ivars Drulle radījis pirmās eiro kolekcijas monētas "Ainažu jūrskola" grafisko dizainu un plastisko veidojumu un monētas "Rīgas pilij 500" aversa grafisko dizainu un tās plastisko veidojumu.

Latvijas Banka pateicas Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerai un būvniecības uzņēmumam SIA "Arčers" par sadarbību monētas idejas īstenošanā.

Monēta "Nacionālais uzņēmējs" izgatavota UAB Lietuvos monetų kalykla (Lietuva). Monētas priekšpusē novietots QR kods ar vēstījumu uzņēmēju nākamajai paaudzei ("Strādā ar drosmi, uzņēmību un atbildību!"), bet aizmugurē – 25 reljefi izstrādātas skaldnes, kas simbolizē uzņēmējdarbībai veltītos gadus. Monētas averss ir gluds, simbolizējot plašo darba lauku, kas nākamajām paaudzēm jāpiepilda ar savām vērtībām.

Atzīmējot Latvijas neatkarības atgūšanas gadadienu vai domājot par valsts nākotni, prātā paturams tas, ka valsts politiskā neatkarība nav iespējama bez tās ekonomiskās patstāvības, ko nodrošina arī nacionālie uzņēmēji, kuri rada darbvietas un maksā nodokļus. Valsts tautsaimniecības stabilitāte ir tās iedzīvotāju labklājības garants, un pamatus tai sāka veidot tie uzņēmīgie, drosmīgie un atbildīgie cilvēki, kuri tūlīt pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas dibināja uzņēmumus, veiksmīgi vadīja tos cauri valsts ekonomiskās attīstības līkločiem un tagad ar gandarījumu var atskatīties uz paveikto.

Nacionālie uzņēmēji veido uzņēmīgu valsti un dara cerīgus tās piederīgos Latvijā un pasaulē. Viņu veikumam veltīta šī īpašā kolekcijas monēta, kas mirdz kā dārgakmens, rādot, cik nozīmīgs Latvijai ir nacionālais uzņēmējs.

Kolekcijas monēta "Nacionālais uzņēmējs" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā (tomēr maz ticams, ka šādas monētas reāli nonāks apgrozībā, jo pēc būtības tās ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas). Monētas maksimālā tirāža – 3 000 eksemplāru.

Monētas cena Latvijas Bankas kasēs – 67.00 eiro. Monētu no 13. septembra varēs iegādāties Latvijas Bankas kasēs K. Valdemāra ielā 1B, Rīgā, un Teātra ielā 3, Liepājā.

Informāciju par Latvijas Bankas kasēs nopērkamajām kolekcijas monētām sk. https://monetas.bank.lv/iegade. Te var pārliecināties, ka joprojām pieejams tematiski un mākslinieciskā izpildījuma ziņā plašs monētu klāsts.

NU 01