Publicēts: 24.11.2017.

Ir pagājušas tikai trīs dienas, kopš 21. novembrī eiro zonas mērogā tika ieviesti zibmaksājumi, t.i., starpbanku pārskaitījumi 24/7/365 režīmā, arī brīvdienās un svētku dienās. Šīs ir būtiskas pārmaiņas maksājumu jomā, jo starpbanku pārskaitījumi beidzot kļūst zibenīgi (naudas pārskaitījums ne tikai starp divām Latvijas komercbankām, bet arī komercbankām dažādās eiro zonas valstīs prasa ne vairāk par pāris sekundēm) un ērti izmantojami ikvienam.

Latvijas Bankas nodrošinātajā zibmaksājumu infrastruktūrā veikto maksājumu skaits jau pārsniedzis 1000, un dinamika liecina, ka tas ar katru dienu pieaug.

Nacionālās bankas vērojumi apstiprina, ka tagad starpbanku klientu maksājumi Eiropas mērogā notiek pāris sekunžu laikā, neatkarīgi no tā, vai zibmaksājumi tiek veikti dienā vai naktī, starp bankām Latvijā vai citur Eiropā. Jau šajā nedēļas nogalē, sestdien un svētdien, būs iespēja pirmo reizi veikt zibenīgus starpbanku klientu maksājumus eiro arī brīvdienās, kad tradicionāli šādi maksājumi nebija pieejami un iepriekš būtu jāgaida līdz pirmdienai.

Pašlaik zibmaksājumus Latvijā piedāvā AS "Citadele banka", kas jau kopš 2017. gada 28. augustā kā pirmā Latvijā pievienojusies Latvijas Bankas ieviestajai zibmaksājumu infrastruktūrai, kā arī AS "SEB banka", kura ieviesa zibmaksājumus 21. novembrī – darbību sākot Eiropas banku dibinātā uzņēmuma EBA Clearing ātro maksājumu sistēmai RT1. Nākamā gada sākumā zibmaksājumus ieviesīs arī klientu ziņā lielākā Latvijas komercbanka – “Swedbank” AS, un tad absolūti lielākā daļa starpbanku maksājumu Latvijā tiks izpildīti sekunžu laikā.