Publicēts: 20.11.2015.

Naudas laboratorijas speciālistam centrālajā bankā nākas ikdienā saskarties ar piemēriem, kad nauda cietusi un daļēji vai pilnībā gājusi bojā, nepareizi to glabājot. Jautājums vietā - ko varēja darīt savādāk? 

Bojati-eiro 1

No sarunas ar Latvijas Bankas Naudas tehnoloģiju daļas vadītāju Andri Tauriņu.

Galvenais ieteikums  – lielas naudas summas skaidrā naudā mājās neglabāt! Un tā nav banku reklamēšana, bet prātīgi praktiski apsvērumi.

Pirmkārt, mājās glabātā nauda, banknotes var tikt bojātas. Ja pāri palikuši mazāk nekā piecdesmit procenti no banknotes, to apmainīt pret jaunu Latvijas Bankā vairs nevar. Mums diemžēl ir šāda rūgta pieredze - gan savulaik ar latiem, gan tagad ar eiro.

Otrkārt, ja nu tomēr ir vēlme glabāt naudu mājas, tad vismaz vajadzētu izraudzīties vietu, kur tai nevarētu piekļūt mitrums vai liels karstums, vai mājas iemītnieki un viesi bez atļaujas.

Tāpēc, diez vai īstā vieta naudas nobēdzināšanai ir cepeškrāsns vai pagrabs, vai sprauga starp jumta spāri un cauru jumtu. Nav īstā vieta tomēr arī zem linoleja virtuvē, vai autiņā zem grīdas paklājiņa, vai zābakā zem zolītes. Gadās arī, ka tai klāt tiek mājdzīvnieki vai citas radības. Pele sagrauž, papagailis saknābā, vai kāmis ievelk migā. Tie visi ir gadījumi no mūsu ikdienas prakses. Tad naudaszīmes līdz naudas ekspertiem Latvijas Bankā atnāk jau tādā stāvoklī, ka labi, ja daļu varam apmainīt. Dažreiz neko nevar apmainīt.

Treškārt, pietiek atcerēties folklorizējušos gadījumus, kad mājinieki "aizņemas", īpašniekam nezinot. Vai noziedznieki – pa vēdlodziņu ielīduši, vai ar zināšanu nākuši, ka te daudz naudas glabā mājās. Jo naudas īpašnieks nesen pārdevis auto vai mežu skaidrā naudā…

Ja nauda glabājas bankas kontā, bet karte pazūd vai tiek nozagta, kontu var savlaicīgi nobloķēt. Nesankcionēta naudas noņemšana no konta ir bankas atbildība, un šo naudu saņemsiet atpakaļ. Ja skaidra nauda būs somiņā, ko zaglis izrauj no rokas, tad noķertam zaglim naudas visdrīzāk vairs nebūs – būs iztērēta.

Tātad, ja no bojātas banknotes pār palikusi vairāk nekā puse, centrālā banka to apmaina, bet tās, no kurām palicis pāri mazāk, to vairs apmainīt pēc noteikumiem nevaram?

Vienīgais izņēmums - ja atlikums ir tuvu zem tiem piecdesmit procentiem, bet cilvēkam ir ticami pierādījumi, ka pārējā banknošu daļa ir gājusi bojā. Piemēram, tās degušas ugunsgrēkā, un ir policijas vai ugunsdzēsēju izziņa vai cits paskaidrojums, kurš mums rada pārliecību, ka tiešām atlikusī naudaszīmes daļa ir gājusi bojā. Tad drīkstam apmainīt arī tās, no kurām pāri palicis mazāk par pusi.

Tie ir ļoti reti gadījumi, bet tādi ir. Un gadās, ka laboratorijā uz visām virsmām žūst banknošu plēksnes pēc ugunsgrēka, vai arī banknošu driskas no spridzināta bankomāta, kad līmējam un rēķinām – kas palicis pāri un ko varam, ko nevaram apmainīt.

Bojata-nauda-3