Publicēts: 22.05.2015.

LB maksājumu sistēmas EKS operatori stāsta par savu darba dienu – šeit par pēcpusdienas cēlienu, kas no maija ietver arī nakts maksājumu ciklu. Tas ir 2015. gada jauninājums EKS.  Līdzīgi kā Latvijas ornitologi maijā priecājās novērot retu putnu – nakts gārni reizi 100 gados, mēs esam priecīgi, ka nakts cikls paātrina darbadienas beigās iesniegto klientu maksājumu nosūtīšanu.

Sveicināti! EKS EizenijaEsmu Eiženija Pabērza. Pārņemu dežūru no Ivara. Ķeros pie EKS monitorēšanas – līdz darba dienas beigām 21.45 priekšā vēl četri klīringa cikli.

Turklāt Ivars manai pēcpusdienas maiņai atstājis būtisku, bet sarežģīti izstāstāmu EKS darba niansi. Kā smejies, lai man dzīve neliktos putukrējuma torte. Proti: ja EKS sistēmā no bankas uz banku ceļo maksājuma rīkojumi, kā tad pati bezskaidrā nauda nonāk adresātu kontos.

Ir tā: lai veiktu norēķinu, EKS sistēma septiņas reizes dienā pieslēdzas vēl vienai citai lielai maksājumu sistēmai – TARGET2-Latvija, kas strādā reālajā laikā. Tajā bankas, vienkārši sakot, tur katra savu naudas lādi, un te tad nauda no vienas lādes var ieripot citā.

Gatavojot norēķinu EKS no saņemtiem maksājuma rīkojumiem izrēķināja neto rezultātus (saldo) katrai bankai – viss, kas iesniegts, pret visu saņemamo. Kā nu sanāk, vai atdot naudu citiem, vai saņemt pašai. Saldo summas tiek norēķinātas šajā TARGET2-Latvija sistēmā – reāli notiek naudas apmaiņa. No sākumā tie, kas iesnieguši vairāk maksājumu, nekā saņēmuši, no savām lādēm naudu izņems un atdos, tad šo naudu sadalīs tiem, kam pēc norēķina rezultātiem kaut kas pienākas. Ja banka A nosūtīja bankai B maksājumus par 3 milj. eiro un saņēma no tās par 1 milj., norēķins būtu tikai par starpību – par 2 milj. Visiem izdevīgi – nevajag turēt savā lādē pilno summu. Tikai neaizmirstiet, ka norēķinos piedalās 18 dalībnieki un vēl no/uz citām sistēmām nāk maksājumi, tātad reālajā dzīvē viss izskatās nedaudz sarežģītāk.

05

16.15 un 18.15 – nākamie divi norēķina cikli

Te ir laiks piebilst, ka maksājumu monitorēšana faktiski ir tikai viena daļa no maksājumu sistēmu speciālista darba dienas. Ir vēl divi virzieni, kuros strādājam paralēli.

Viens, kas blakus sistēmu darbināšanai, ir tikpat nozīmīgs, ir darbs ar sistēmas klientiem. Esam viņiem atbalsta centrs: vai viss darbojas bez aizķerēm? kāpēc nenāk atbildes faili? kāpēc fails noraidījās? vai sūtīšanai gatavojamie faili šifrējas kā nākas? Un tamlīdzīgi. 

Otrs ir sistēmu attīstīšana. 

Piemēram, pērn pilnā apjomā Eiropā sāka strādāt vienotā maksājumu vide SEPA. Gatavi bijām jau 2010. gadā. Bet ar to ir kā ar Rīgu – arvien būvējama: jāraugās, lai mūsu sistēmas saskaņotas ar visiem SEPA standartiem, bet tie katru gadu tiek atjaunināti. Jāizseko, ko maina SEPA savā dokumentācijā, ko – sistēmas, ar kurām strādājam sazobē – STEP2 un TARGET2.

Un paralēli vēl jādomā, ko jaunu sistēmās varam piedāvāt to klientiem – bankām, lai būtu ātrāk, ērtāk, izdevīgāk.

21.00 - beidzamais 7. jeb nakts klīringa cikls

Tas ir 2015. gada jauninājums EKS. Kopš maija ieviests nakts maksājumu cikls. Tāpat kā Latvijas ornitologiem maijā ap to laiku bija prieki - reizi 100 gados dabūja novērot retu putnu - nakts gārni, tāpat mums EKS par jauno nakts ciklu.

Galvenais ieguvums - iespēja EKS sistēmas dalībniekiem paātrināt darbadienas beigās iesniegto klientu maksājumu nosūtīšanu – gan saņēmējiem EKS, gan STEP2.

07

EKS dalībnieces saņemtos naudas līdzekļus savu klientu kontos nu var ieskaitīt vēl naktī vai uzreiz nākamajā rītā, savukārt tās, kas piedalās STEP2 sistēmā - neilgi pēc plkst. 9:00. Tas ir apmēram divas stundas ātrāk, nekā iepriekš (atkarīgs gan no katras konkrētās komercbankas).

EKS darba diena mums līdz ar to, protams, garāka - no 8:00-21:45. Tāpēc arī dalām dienu - maināmies, lai vienam darot, neievelkas garum-gara.

Šodien Latvijas Bankas EKS kopumā apstrādāti 125,820 maksājumi 201,710,649.84 eiro apjomā. 

08