Publicēts: 30.03.2015.

Kredītu reģistru informācija – vai esmu atdevis aizņēmumu un laikā – citam iespējamam aizdevējam ļauj drošāk novērtēt, kāds maksātājs būšu turpmāk. No tā iegūst aizdevējs, bet arī tautsaimniecība kopumā un godprātīgs kredītņēmējs.

Kāds man, kredītu kā nākas atdevušam, labums no Kredītu reģistra?

Ja esmu līdz šim veiksmīgi pildījis saistības un maksājumus veicis savlaicīgi, tad reģistros man krājas pozitīva kredītvēsture. Cits aizdevējs, ko nākotnē, iespējams, uzrunāšu, var Kredītu reģistrā pārliecināties, ka līdz šim esmu bijis drošs maksātājs. Tad varu vienoties par izdevīgāku (lētāku) aizņemšanos vai par kādu citu bonusu. Arī aizņemšanās iespēju cilvēkam ar pozitīvu kredītvēsturi var būt vairāk un nosacījumi izdevīgāki. 

Vai iegūst tautsaimniecība, ja risku vērtēšanai pieejama cilvēku maksājumu vēsture?

Kredītu dabūšanas iespēju tad var kļūt vairāk, un, kā zināms, ja aktivizējas kreditēšana, tad vairāk rosības ir arī tautsaimniecībā. Vairāk ir darba vietu un ienākumi palielinās. Tos var tērēt par precēm vai pakalpojumiem un veidojas pieprasījums: pārdevēji var vairāk piedāvāt, savukārt ražotājus tas stimulē vairāk ražot. Valsts tad saņem lielākus nodokļu ieņēmumus. Neatkarīgi no šīs sakarību ķēdes, banku uzraugi (Finanšu un kapitāla tirgus komisija) un valsts centrālā banka no Kredītu reģistra iegūst papildu ziņas, kas palīdz novērtēt, cik vesela un stabila ir finanšu nozare.

Manu datu drošība

Aizdevēji ziņas no kredītu vai citu maksājumu datu bāzēm var pieprasīt tikai vienā nolūkā - lai izvērtētu cilvēka spēju nokārtot saistības. Ziņas no Kredītu reģistra var saņemt tikai šī reģistra dalībnieki, kuru loku nosaka likums. Piemēram, banka, kurai ir mans rakstveida iesniegums kredīta saņemšanai (vai arī banka, kurā man ir vēl neatdots kredīts). Savukārt, citu maksājumu ziņas no kredītinformācijas biroja drīkst izsniegt tikai ar paša cilvēka piekrišanu.