Publicēts: 09.12.2016.

Tviterī - sociālās tīklošanās un ziņu dienestā – piedāvājām praktisku lietu atgādinājumu, kas tevi kā naudas lietotāju un tautsaimniecību Latvijā sargā no viltotas naudas. Kad šaubas par tās īstumu: viltots? nav viltots, tik bojāts? - tā jāpārbauda.

  •          Pirms meklē ekspertu, protams - naudu paTAUSTI (reljefs, papīrs), apSKATI (ūdenszīmes), paGROZI (skati optiski mainīgo: hologrammas u.c.)
  •          Jebkuru valūtu (eiro vai kādu citu) – kā banknotes, tā monētas – var šaubu reizē nodot analīzei LB (https://www.bank.lv/par-mums/klientu-kase) vai jebkurā policijas iecirknī.

Tēma lika skart arī 2016. gada vasarā valstī veikto reformu: eiro gadu pieredze mudinājusi naudas pretviltošanas aizsardzību racionalizēt. Tas padarījis procesus daudz raitākus.

Pārmaiņas šajā jomā skāra kā Valsts policiju, tā Latvijas Banku.

Respektīvi, iepriekš naudas laboratorija pastāvēja arī Valsts policijā, bet konsolidējot kompetences ar Latvijas Banku, naudas īstuma sargāšanas process optimizēts. Tagad visa naudas pārbaude, analīze un slēdzieni tiek veikti Latvijas Bankā, kas atbild par raitu naudas apriti. Latvijas Bankas Naudas analīzes centrā uzkrātās prasmes, apvienojumā ar policijas kolēģu pieredzi, palīdz uzturēt kopīgo naudas drošību.

Valsts policija reformas rezultātā atslogota tiešo pienākumu veikšanai, pirmkārt, viltotāju uziešanai, aizturēšanai. Nelielu pārkārtojumu rezultātā, naudas pretviltošanas pasākumos valstī taupās līdzekļi un laiks. Visiem naudas lietotājiem tā labāk un vienkāršāk: kā cilvēkam, tā valstij (arī tieslietās - raitāk, vieglāk).