Publicēts: 01.01.2013.
 

Averss Reverss

Nominālvērtība: 1 lats
Svars: 31.47 g, diametrs - 38.61 mm
Metāls: 925º sudrabs, kvalitāte: proof
Kalta 2004. g. Rahapaja Oy (Somija)
Mākslinieki: Arvīds Priedīte (grafiskais dizains), Ligita Franckeviča (plastiskais veidojums)


Monētas priekšpuse (averss)
Augšdaļā uz Latgales ainavas fona - mandorlā ietverta Dievmāte ar Jēzus bērnu. Lejasdaļā uzraksts 1 LATS, zem tā puslokā - gadskaitlis 2004.

Monētas aizmugure (reverss)
Augšdaļā uz ziedošas linu druvas fona - krusts. Zem tā pa kreisi - zemnieks, pa labi - eņģelis. Lejasdaļā puslokā uzraksts LATGALE.

Monētas josta
Uzraksti LATVIJAS BANKA un LATVIJAS REPUBLIKA, atdalīti ar punktu.

Aversā uz paugurainās, ezeriem bagātās Latgales ainavas fona mandorlā (ovālā mandeļveida gaismas starojumā) ietverta Dievmāte ar Jēzus bērnu. Lielā mērā pateicoties 16. gadsimtā ienākušo jezuītu darbībai, Latgale nereti dēvēta par Māras zemi (terra Mariana). Jezuīti radīja pirmās kvalitatīvās izglītības iestādes un gādāja par literatūras, pirmām kārtām Evaņģēlija, tulkojumiem. Var sacīt, ka Latgale – šis dažā ziņā nabadzīgākais, bet savdabīgais un skaistais novads - aizvien ir Dievmātes aizgādībā.

Livonijas karu rezultātā Latgale nonāca Polijas ietekmes sfērā, te zemi apsaimniekoja poļu vai pārpoļoti citu tautu muižnieki, te katolicisms spēja turēties pretī reformācijai un ir nozīmīgs iedzīvotāju mentalitātē arī tagad. Reversa centrālais elements ir krusts no Latgalei raksturīgā ceļmalas krucifiksa. Tas novietots uz ziedošas linu druvas fona. Lini ir tradicionāla Latgales kultūra, visas šā novada zemkopības simbols. Pa kreisi no krusta redzams zemnieks - sējējs - kā auglības un cerību iemiesotājs, pa labi - eņģelis kā cilvēka centienu sargātājs.