Publicēts: 23.09.2016.

Ņemot vērā kolekcionāru lielo interesi un saņemtos mediju jautājumus, apkopojam atbildes uz jautājumiem par kolekcijas monētas "Nacionālais uzņēmējs" tapšanas vēsturi un tirāžas sadalījumu.

NU 01

Kāda bija monētas tirāža, un kā tā tika sadalīta?

Monētas Nacionālais uzņēmējs tirāža ir 3000 eksemplāru. Šāda tirāža noteikta, ņemot vērā projekta sadarbības partnera – Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) – izteikto priekšlikumu.

Monēta tika nokalta UAB Lietuvos Monetų Kalykla (Lietuva); ar attiecīgajiem iepirkuma dokumentiem var iepazīties Latvijas Bankas interneta vietnē un Iepirkumu uzraudzības biroja interneta vietnē.

Saskaņā ar 2016. gada 2. septembrī noslēgto līgumu ar LTRK puse jeb 1500 monētu no kopējās tirāžas tika pārdotas LTRK. Kopumā pārdošanai Latvijas Bankas kasēs nodotas 1369 kolekcijas monētas Nacionālais uzņēmējs. No tām 403 monētas pārdotas Latvijas Bankas darbiniekiem par mazumtirdzniecības cenu un vienas monētas limita ietvaros, savukārt 96 monētas realizētas caur rezervāciju mājas lapā. 14 monētas paredzētas muzejiem, kā arī monētas tapšanā iesaistītajiem māksliniekiem un mākslas ekspertiem. Latvijas Bankas rīcībā palika 117 monētas.

Kāpēc puse no tirāžas tika pārdota LTRK?

Šī monēta tika radīta pēc LTRK iniciatīvas sadarbībā ar šo uzņēmēju apvienību, kas pēc biedru skaita ir lielākā uzņēmējus apvienojošā nevalstiskā organizācija Latvijā. Saskaņā ar noslēgto līgumu LTRK tika pārdota puse no monētas kopējās tirāžas, t.i., 1500 monētu. Monētu pārdošana citām organizācijām un komercsabiedrībām netika paredzēta, lai arī citiem interesentiem būtu iespēja tās iegādāties.

Latvijas Banka ir radījusi vairākas monētas sadarbības ietvaros, piemēram, Latvijas Universitātei veltīto monētu 2009. gadā (maksimālā tirāža 7000); monētu  Dzelzceļš Latvijā 2011. gadā (maksimālā tirāža 5000); Rīgas Tehniskajai universitātei veltīto monētu 2012. gadā (maksimālā tirāža 3000). Visos šajā piemērā minētajos gadījumos sadarbības partneri (Latvijas Universitāte, Latvijas Dzelzceļš un Rīgas Tehniskā universitāte) iegādājās lielu daļu no attiecīgās monētas tirāžas.

Gadījumos, kad projektā iesaistītais partneris apņemas daļu monētu izpirkt, tas atvieglo tā īstenošanu, jo garantē, ka liela daļa no monētas tirāžas tiks izpirkta nekavējoties un centrālajai bankai neradīsies ar šo monētu realizāciju saistītie izdevumi. Vienlaikus partneru tiešā saistība ar monētas tēlu, tematiku norāda uz to, ka monētas kā dāvanas, balvas un citādi nonāks pie šīs tematikas interesentiem, kas ir apsveicami. Vienošanās par monētas Nacionālais uzņēmējs daļas izpirkšanu tika panākta ar LTRK, kas no uzņēmēju puses uzņēmās projekta koordināciju.

Kāpēc monētas rezervēšanas laikā radās tehniskas problēmas rezervācijas vietnē?

Interesentu skaits uz rezervācijai pieejamo monētu skaitu bija milzīgs, un rezervēšanas vietnē visas monētas tika norezervētas pāris minūšu laikā.

Pat ar datorsistēmas jaudas maksimālu palielinājumu milzīgais vienlaicīgais pieprasījums radīja problēmas monētas rezervācijas tehniskajā norisē, kuras īsā laikā novērsām.

Saprotam, ka neapmierināti paliek tie, kam nav izdevies rezervēt monētas lielā pieprasījuma dēļ. Nevienā rezervācijas vai pirkšanas sistēmā diemžēl nav iespējams pierezervēt vairāk, nekā ir pieejams (monētu, pasākuma biļešu u.c.). Atvainojamies cilvēkiem, kas saskārās ar neērtībām un pateicamies viņiem par sapratni!